| Autor: redakcja1

USA – Mielona wołowina pod lupą

Amerykanie jedzą mniej mielonej wołowiny po tym, jak ujawniono jej skład.

USA – Mielona wołowina pod lupą
Jak się okazało, do mięsa mielonego dodawano również wysokorozdrobnioną chudą wołowinę, co wpłynęło na pogorszenie nastrojów konsumentów. Tym bardziej, że z tego rodzaju mięsa wołowego są przygotowywane szkolne posiłki dla dzieci.
 
W związku z tym sieci handlowe postanowiły wprowadzić specjalne oznaczenia lub też wycofać ze sklepowych półek.
 
Wysokorozdrobniona chuda wołowina powstaje poprzez oddzielenie tłuszczu ze skrawków mięsa wołowego by mogła być rozdrobniona do konsystencji mazi, a następnie odkażona związkami azotu. Dodaje się ja w ilości 15 procent do mielonego mięsa wołowego by obniżyć zawartość tłuszczu w produkcie.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!