| Autor: redakcja11

Większa produkcja bydła o 2,1% w UE

W ocenie Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do końca lipca 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) zwyżkowała o 2,1% w porównaniu do analogicznego okresu sprzed roku.

Większa produkcja bydła o 2,1% w UE

Produkcja bydła

Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 1,3%, a w sztukach zwiększyła się o 1,8%. Spadki produkcji w tonach zanotowano w sześciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Spadki produkcji odnotowano w Szwecji (-10,2%), Grecji (-5,8%), Estonii (-4,2%), Niemczech (-1,1%), Finlandii (-0,9%) oraz na Litwie (-0,4%). Największe wzrosty produkcji zanotowano natomiast na Cyprze (+45,9%), w Rumunii (+37,8%), Bułgarii (+26,7%), Polsce (+8,5%), na Malcie (+8,2%), w Danii (+8,2%), Holandii (+8,1%), na Słowacji (+7,6%), Czechach (+6,7%), w Słowenii (+6,5%), Luksemburgu (+6,1%), na Węgrzech (+6,0%), w Chorwacji (+5,6%), na Łotwie (+5,4%), w Portugalii (+5,3%), Belgii (+2,8%), Wielkiej Brytanii (+2,6%), we Włoszech (+1,2%), w Hiszpanii (+1,1%) oraz we Francji (+1,0%).

 

Zdaniem ekspertów z FAMMU/FAPA wzrosty produkcji (w tonach) w UE-28 dotyczyły w szczególności krów (+5,7%), jałówek (+3,7%), cieląt (+3,6%), młodego bydła (+2,0%) oraz wolców (+0,4%). Produkcja wołów obniżyła się zaś o 1,7%. 

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!