Partner serwisu Bydło i mleko
Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Maszyny rolnicze AKPIL
2014-09-08 -
HF czarno-biały wycena genomowa: Keaton
2020-09-08 -
Trimble EzGuide 250
2012-01-29 -
Zestaw HEST
2013-12-13
Wzrost produkcji przetworów mleczarskich
Jak wykazują dane zebrane przez Główny Urząd Statystyczny, w zeszłym miesiącu mleczarnie przyjęły o blisko 12 procent więcej mleka, czyli łącznie dostarczono im 818 mln litrów mleka.

Zwyczajowo już w maju ilość skupowanego mleka zwiększała się o 13-17 procent co mieści się w normie.
Od stycznia tego roku zakłady mleczarskie przyjęły łącznie 3628,1 mln litrów mleka, czyli o 2 procent więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Większa produkcja mleka spowodowała wzrost przetwórstwa tego surowca. W związku z tym w zeszłym miesiącu całkowita wartość sprzedanych produktów mleczarskich w stosunku do ubiegłego roku powiększyła się o 3,6 procenta.
Ponadto w okresie od stycznia do maja tego roku wyprodukowano więcej niż w analogicznym czasie roku ubiegłego o niemal 7 procent więcej serów świeżych oraz twarogu, bo 160 tysięcy ton, a także o blisko 1 procent mleka przetworzonego, to jest 1070 mln litrów.
Minimalnie spadła produkcja dojrzewających serów, bo do 103 tysięcy ton, a więc o około 1 procenta. Niemniej jednak w miesięcznym rozliczeniu w samym maju zwiększyła się o prawie 14 procent tym samym odnotowując 5 procentowy wzrost wobec 2010 roku.
