| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji unijnego bydła

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do końca października 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) wzrosła o 2,4% w odniesieniu do analogicznego okresu sprzed roku, gdzie produkcja w sztukach zwyżkowała o 2,7%.

Wzrost produkcji unijnego bydła
Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty zwiększyła się o 1,8%, a w sztukach o 2,3%. Spadki produkcji zanotowano w sześciu krajach Wspólnoty, w pozostałych krajach produkcja wzrosła. Zniżki produkcji odnotowano w Szwecji o 9,7%, Grecji o 5,8%, na Litwie o 3,2%, w Estonii o 1,9%, Austrii o 0,8% oraz w Niemczech o 0,4%.
 
Największe zwyżki produkcji zaobserwowano z kolei na Cyprze o 56,5%, w Rumunii o 33,4%, Bułgarii o 23,3%, na Malcie o 10,5%, w Holandii o 8,5%, Danii o 7,7%, na Węgrzech o 7,4%, w Słowenii o 6,9%, Polsce o 6,1%, Czechach o 5,8%, Luksemburgu o 4,8%, Belgii o 4,4%, Chorwacji o 4,3%, Irlandii o 3,9%, Portugalii o 3,4%, we Włoszech o 3%, na Łotwie o 3%, Słowacji o 2,8% oraz w Wielkiej Brytanii o 2,3%. Wzrosty produkcji w UE-28 dotyczyły głównie krów o 5,7%, jałówek o 4,6%, cieląt o 3,6%, młodego bydła o 2,3% oraz wolców o 0,8%. Produkcja wołów zmalała za to o 1,6%.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!