| Autor: redakcja1

UE: Produkcja bydła w górę

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej w okresie od stycznia do końca września 2016 r. produkcja bydła wyrażona w tonach w krajach Wspólnoty (UE-28) wzrosła o 2,8% w odniesieniu do tego samego okresu sprzed roku, przy czym produkcja w sztukach zwyżkowała o 3,1%. Produkcja w „starych” krajach Wspólnoty była większa o 2,1%, a w sztukach o 2,5%.

UE: Produkcja bydła w górę

Produkcja bydła

Spadki produkcji odnotowano w Szwecji o 8,8%, Grecji o 5,8%, Estonii o 2,4%, na Litwie o 1,3% oraz w Austrii o 0,3%.

Największe wzrosty produkcji zanotowano natomiast na Cyprze o 75,9%, w Rumunii o 35,5%, Bułgarii o 20,5%, na Malcie o 14,7%, w Holandii o 8,2%, na Węgrzech o 8%, w Danii o 7,9%,
Polsce o 7,6%, Słowenii o 7%, Czechach o 6,7%, na Łotwie o 5,6%, w Luksemburgu o 5,5%, Chorwacji o 4,7%, Belgii o 4,4%, Wielkiej Brytanii o 4,4%, na Słowacji o 4,2%, w Irlandii o 3,8%, Portugalii o 3,5% oraz we Włoszech o 2,1%.

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, zwyżki produkcji w UE-28 dotyczyły głównie krów o 6,7%, jałówek o 4,5%, młodego bydła o 4,4%, cieląt o 3,4% oraz wolców o 2,1%. Produkcja wołów obniżyła się o 1,8%.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!