| Autor: redakcja1

Wzrost produkcji unijnej wołowiny

Eksperci KE szacują, że produkcja wołowiny w UE zwiększy się zarówno w 2016 r. jak i w 2017 r. odpowiednio o 4,3% i 0,8%, co będzie wypadkową wzrostu produkcji zarówno w UE-15 jak i w UE-13.

Wzrost produkcji unijnej wołowiny
Spożycie wołowiny

Z kolei spożycie tego gatunku mięsa zmaleje zarówno w 2016 r. jak i w 2017 r. O zmniejszeniu konsumpcji wołowiny w UE- 28 w 2016 r. o prawie 0,2% zadecyduje ponad 7% zniżka spożycia w krajach UE- 3 oraz 0,3% zwyżka w UE 15. Obniżenie konsumpcji tego gatunku mięsa w 2017 r. o ponad 0,5% będzie wynikiem jego ograniczenia zarówno w UE-15 jak i UE 13 odpowiednio o 0,5% i 1%.

Cena skupu bydła
 
W ciągu dziesięciu miesięcy 2016 r. średnia cena skupu bydła w Polsce była niższa o około 3,0% niż przed rokiem i wynosiła 5,92 zł/kg. W październiku cena ta zmalała do 5,86 zł/ kg w. ż. i była o 3,5% mniejsza niż przed miesiącem, ceny skupu młodego bydła były niższe o ponad 3% niż przed miesiącem i wynosiły 6,30 zł/kg w. ż. Relacje cen żywiec: mieszanka dla opasów w I kwartale 2016 r. zaczęły się zawężać w wyniku zniżki en bydła. W kolejnych miesiącach relacja ta była korzystniejsza i zbliżyła się do poziomu sprzed roku. W sierpniu i we wrześniu 2016 r. relacja ta była nawet większa niż przed rokiem, niestety spadek cen skupu bydła spowodował, że w październiku ponownie pogorszyła się do poziomu zeszłorocznego.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!