| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (11.12.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 4 do 11 grudnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indorów i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (11.12.2016)
Ceny drobiu w Polsce
Towar
Polska
cena w zł/t
Zmiana ceny [%]
kurczęta typu brojler
3060,4
0,2
indory
4969,3
-0,7
indyczki
4673,3
0,1
kaczki typu brojler
4476,3
-0,2
gęsi tuczone
8921,7
2,7
kury mięsne ze stad reprodukcyjnych
8084,5
0,2
 
W analizowanym czasie największa zwyżka dotknęła gęsi tuczonych o 2,7% do 8921,7 zł/t. W mniejszym stopniu odnotowano wzrost cen kury mięsne ze stad reprodukcyjnych o 0,2% do 8084,5 zł/t, kurcząt typu brojler o 0,2% do 3060,4 zł/t oraz indyczek o 0,1% do 4673,3 zł/t. W tym okresie potaniały jedynie indory o 0,7% do 4969,3 zł/t i kaczki typu brojler o 0,2% do 4476,3 zł/t.

Jak wynika z danych resortu rolnictwa (patrz tab. na nast. str.), w dniach od 4 do 11 grudnia 2016 roku na krajowym rynku produktów drobiowych, tuszki indyków patroszonych 73% zdrożały o 9,2% do 8918 zł/t. Najwięcej za ten produkt uzyskiwano w makroregionie północnym – 9337 zł/t, a najmniej w zachodnim – 8583 zł/t.
 
O 3,7% do 4541 zł/t zwiększyły się ceny wątroby z kurczaka. Najwięcej za nią płacono w makroregionie zachodnim – 4806 zł/t, a najmniej w południowo-wschodnim – 4496 zł/t.
 
Z kolei o 3,2% wzrosła cena filetów z piersi indyka do 17257 zł/t. Przy czym najwyższe ceny tego towaru uzyskiwano w makroregionie północnym – 17651 zł/t, a najniższe - w centralnym – 16511 zł/t.
 
Podrożały również skrzydła z kurczaka o 2,8% do 5075/t, gdzie najdrożej było w makroregionie północnym – 5742 zł/t, a najtaniej w zachodnim – 4539 zł/t.
 
1,1% zwyżkę odnotowano w przypadku tuszek kurcząt patroszonych 65% bez szyj, za które uzyskiwano 5394 zł/t. Przy czym, najdroższe znajdowały się w makroregionie zachodnim – 6883 zł/t, a najtańsze w centralnym – 4700 zł/t.
 
W analizowanym okresie zwyżkę odnotowano też względem uda z kurczaka o 1% do 5444 zł/t. Najwyższe ceny tego produktu obowiązywały w makroregionie północnym – 4940 zł/t, a najmniejsze w południowo-wschodnim - 6907 zł/t.
 
Więcej w tym czasie płacono za filety z piersi kurczaka, bo o 0,4% do 12330 zł/t. Najdrożej było w makroregionie zachodnim – 13892 zł/t, a najtaniej w południowo-wschodnim – 10843 zł/t.
 
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: