| Autor: redakcja1

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (11.12.2016)

Jak wskazuje analiza danych zaprezentowanych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach od 4 do 11 grudnia 2016 r., w przedsiębiorstwach prowadzących skup drobiu w Polsce zaobserwowano spadek cen indorów i kaczek typu brojler.

Ceny drobiu i produktów drobiowych w Polsce (11.12.2016)
W dniach od 4 do 11 grudnia br. doszło do spadków cen udźca z indyka o 2,7% do 8240 zł/t, za którą najwięcej płacono w makroregionie zachodnim - 8947 zł/t, a najmniej w centralnym – 7922 zł/t.

Ponadto, zniżkom uległy również ceny ćwiartki z kurczaka o 1,2% do 3380 zł/t, nóg z kurczaka o 1% do 5390 zł/t, podudzia z kurczaka o 2,3% do 5268 zł/t, skrzydła z indyka o 2,3% do 4071 zł/t, podudzia z indyka o 0,7% do 4267 zł/t, wątroby z indyka o 0,6% do 4253 zł/t.
 
Ceny produktów drobiowych
Towar
Polska
Makroregiony
północny
centralny
południowo-wschodni
zachodni
cena w zł/t
zmiana ceny [%]
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
cena w zł/t
tuszki kurcząt patroszonych 65% bez szyj
5394
1,1
5367
4700
 
6883
tuszki kurcząt patroszonych 65% z szyjami
4541
3,7
4635
4502
4496
4806
tuszki indyków patroszonych 73%
8918
9,2
9337
8980
 
8583
ćwiartki z kurczaka
3380
-1,2
3286
3350
3119
3594
skrzydła z kurczaka
5075
2,8
5742
4569
4539
5640
filety z piersi kurczaka
12330
0,4
11868
11908
10843
13892
nogi z kurczaka
5390
-1,0
4679
4865
9615
5160
podudzia z kurczaka
5268
-2,3
4574
5468
6021
5220
uda z kurczaka
5444
1,0
4940
5561
6907
5380
filety z piersi indyka
17257
3,2
17651
16511
 
16981
skrzydła z indyka
4071
-2,3
4018
3877
 
4356
udźce z indyka
8240
-2,7
8011
7922
 
8947
podudzia z indyka
4267
-0,7
4439
4284
 
4173
wątroby z kurczaka
2499
0,0
2538
2325
3776
2492
wątroby z indyka
4253
-0,6
3868
4229
 
4849


Tagi:
źródło: