| Autor: mikolaj

Ceny kurcząt brojlerów (grudzień 2013)

Na rynku kurcząt brojlerów od połowy wrzenia do drugiego tygodnia grudnia można było zaobserwować znaczne spadki cen. Według danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w monitorowanych zakładach ceny obniżyły się średnio o 0,61 zł/kg, był to zatem 15-procentowy spadek w okresie czternastu tygodni - podkreślają analitycy Banku BGŻ.

Ceny kurcząt brojlerów (grudzień 2013)
W rezultacie w tygodniu 9-15.12.2013 r. przeciętna cena żywca ukształtowała się na poziomie 3,49 zł/kg.

Jak podkreślają eksperci Banku BGŻ koniec roku na rynku kurcząt charakteryzuje się zwykle spadkami cen. Dla porównania na przestrzeni lat 2007-2012 ceny w analogicznym okresie obniżały się przeciętnie o 0,33 zł/kg. Zatem tegoroczne spadki wpisują się w tę tendencję, są jednak znacznie głębsze.

Obecna sytuacja na rynku może być spowodowana kontynuacją wysokiej dynamiki produkcji kurcząt w kraju (na skutek niższych cen pasz), jak również pewnym wyhamowaniem wzrostowej dynamiki eksportu nieprzetworzonego mięsa. Co więcej, w omawianym okresie ceny trzody również wykazywały tendencje malejące.

Według informacji MRiRW przeciętne ceny pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla kurcząt w listopadzie 2013 r. osiągnęły przeciętny poziom 1380 zł/t, co stanowi 11% spadek w skali roku. Ponadto produkcja drobiu w kraju systematycznie wzrasta.

Według prognoz IERiGŻ w 2013 r. wolumen produkcji powinien zwiększyć się o 6,5%. Wskazują na to również dane GUS mówiące o dynamicznie rosnącej liczbie wstawień. Dla przykładu, w okresie lipiec-wrzesień br. krajowe wylęgi piskląt kurcząt brojlerów były o ok. 14% większe niż w roku poprzednim.

Rynkowi nie jest łatwo wchłonąć taki wzrost podaży żywca. Nie ma jeszcze danych o konsumpcji mięsa drobiowego. Jednak same dane o eksporcie wskazują na niższą niż przed rokiem dynamikę wzrostu wywozu mięsa drobiowego. Wg danych Eurostatu w pierwszych dziesięciu miesiącach 2013 r. wywóz był o 8% wyższy niż w analogicznym okresie przed rokiem i wyniósł 471 tys. t.

Jednak dla porównania w poprzednim roku eksport rozwijał się na poziomie ok. 17%. Powyższe czynniki, w tym głównie większa podaż żywca na rynku i niższe koszty produkcji, miały najprawdopodobniej wpływ na obecne spadki cen. Należy podkreślić, że są one zdecydowanie większe niż zmiany cen jakie obserwujemy na rynku UE. Dane Komisji Europejskiej mówią o 6% spadku przeciętnych cen w omawianym okresie (od połowy września do drugiego tygodnia grudnia).

W związku z powyższym sytuacja na rynku kurcząt brojlerów w kraju jest niekorzystna dla producentów żywca. Na początku roku eksperci Banku BGŻ oczekują jednak nieznacznego wzrostu cen żywca na rynku krajowym, co powinno znaleźć odzwierciedlenie w nieco lepszej sytuacji dla producentów.


Tagi:
źródło: