| Autor: redakcja1

Korzystne perspektywy dla unijnego sektora drobiowego

Jak wynika z prognoz Komisji Europejskiej z lipca br., produkcja wewnętrzna brutto mięsa drobiu w UE w 2015 r. zwiększy się w obrębie roku o 1,8% do 13,5 mln ton – podaje FAMMU/FAPA.

Korzystne perspektywy dla unijnego sektora drobiowego

Rynek drobiu w UE

Ekspansji poziomu wytwarzania będą sprzyjały mniejsze ceny pasz. W pierwszym kwartale br. unijna produkcja drobiu zwiększyła się o 4% w stosunku do tego samego czasu 2014 r. Największe dynamiki wzrostu zaobserwowano w Polsce o 16%, Hiszpanii o 8%, Francji o 4% i Niemczech o 2%. W 2016 r. zwyżkowa tendencja w produkcji drobiu w UE powinna utrzymać się w granicy 1,5% do 13,7 mln ton, pod warunkiem braku większych zakłóceń sytuacji rynkowej, tj. choroby, wzrost cen pasz itp.

 

Komisja szacuje, że konsumpcja drobiu w UE, po znacznym wzroście w 2014 r. o 4%, w 2015 r. będzie wyższa już tylko o 1%, a w 2016 r. o następne 1,7% do 13 mln ton, a zatem średnio do 25,5 kg na jednego mieszkańca. Konkurencyjność cenowa w odniesieniu do mięsa czerwonego oraz zwyżka produkcji będą nadal faworyzowały mięso drobiowe.

 

Epidemia ptasiej grypy w USA, a także silny dolar prawdopodobnie osłabią konkurencyjność amerykańskiego drobiu na rynkach zagranicznych, co pozwoli UE dostarczać większe ilości drobiu do niektórych państw azjatyckich i afrykańskich, jak np. Hongkong czy Angola, gdzie do tej pory dominowali Amerykanie. W 2015 r. unijny wywóz tego gatunku mięsa wzrośnie prawdopodobnie o 6,3% do 1,4 mln ton, wspierany silnym popytem ze strony Azji i Afryki.

 

W 2016 r. dynamika zwyżki wysyłki zmaleje do 1,7% z uwagi na oczekiwany powrót drobiu z USA na rynek globalny, przejęcie przez Brazylijczyków większego udziału w Chinach, w wyniku zniesienia embarga na brazylijskie mięso oraz w Arabii Saudyjskiej poprzez zatwierdzenie nowych zakładów.

 

Jak wskazuje FAMMU/FAPA, w 2015 r. unijny import mięsa drobiu prawdopodobnie zmaleje o 3% przede wszystkim ze względu na zniżkę dostaw z Brazylii. Spowolnienie gospodarcze w tym kraju wpłynęło na spadek konsumpcji wewnętrznego wołowiny na korzyść mięsa drobiu. Brazylia zmieniła także preferowane kierunki zbytu dla swojego drobiu, zyskując większe udziały w rynku chińskim.



Tagi:
źródło: