| Autor: redakcja6

Handel zagraniczny mięsem drobiowym w 2013 r.

Według Agencji Rynku Rolnego w okresie od stycznia do końca listopada 2013 roku wzrósł o 9% eksport drobiu z Polski i osiągnął poziom 643 tys. ton. Niemniej dynamika wzrostu była niższa niż przed rokiem, kiedy to wyniosła 22% r/r.

Handel zagraniczny mięsem drobiowym w 2013 r.
Zdaniem ekspertów, wolniejsze tempo wzrostu wywozu drobiu z Polski jest wynikiem rosnącej produkcji drobiarskiej na świecie, w tym także w Unii Europejskiej.
 
Według analityków ARR, w całym 2013 roku eksport drobiu wyniósł ponad 700 tys. ton i był o około 10% większy niż w 2012 roku.
 
Z kolei w 2014 roku przewiduje się dalszy 11-procentowy wzrost eksportu drobiu spowodowany konkurencyjnością cenową polskiego asortymentu na rynku międzynarodowym oraz rosnącą konsumpcją globalną.
 
W przypadku importu, od 2009 roku systematycznie rośnie przywóz mięsa drobiowego do Polski. W okresie jedenastu miesięcy 2013 roku import wyniósł 88 tys. ton żywca, mięsa i przetworów drobiowych, tj. o 13% więcej niż w tym samym okresie 2012 roku.
 
W ubiegłym roku wzrosły zwłaszcza zakupy żywca drobiowego, którego udział w strukturze towarowej eksportu asortymentu drobiowego wyniósł 50%. Asortyment drobiowy sprowadzany był głównie z krajów Unii Europejskiej.
 
Ze wstępnych danych wynika, że w 2013 roku import drobiu ukształtował się na poziomie około 95 tys. ton w porównaniu z 84 tys. ton w 2012 roku.
 
W 2014 roku analitycy Agencji Rynku Rolnego przewidują dalszy, 5-procentowy wzrost przywozu żywca, przetworów i mięsa drobiowego.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!