Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-06-17
Poznaj produkty
-
Piecyk na drewno Andorra szary – Thorma
2020-08-03 -
KARCZOWNIK "SAMSON DUO" 60
2016-04-21 -
Rotator skrzyni do przodu K80-1200-S WIFO
2020-10-13 -
Nakrętka z łapą fi 355
2011-02-10
Polska największym producentem drobiu w UE
W 2014 r. państwa członkowskie UE-28 wyprodukowały w sumie 13,181 mln ton mięsa drobiu – podaje FAMMU/FAPA.

Produkcja drobiu w UE
Głównymi producentami były Polska – 1,783 mln ton i 14% udział, Francja – 1,678 mln ton i 13%, Wielka Brytania – 1,643 mln ton i 12%, Niemcy – 1,512 mln ton i 11% i Hiszpania – 1,468 mln ton i 11%. Produkcja tych pięciu państw stanowiła w sumie 61,3% unijnego poziomu wytwarzania.
Handel drobiem
W 2014 r. import mięsa drobiu do UE wyniósł 800 tys. ton i pochodził przede wszystkim z Brazylii - 60% całkowitego przywozu i Tajlandii - 30%. W strukturze zakupów przeważały piersi drobiu i inne wysokowartościowe produkty, jak gotowane przetwory. Przeciętna wartość jednostkowa wwozu wyniosła 2,59 EUR/kg.
Zeszłoroczny eksport z UE do krajów trzecich wyniósł 1,5 mln ton i dominowały w nim produkty o wartości 1,37 EUR/kg, jednak ich asortyment i kierunki geograficzne wywozu były dużo szersze. Połowa sprzedaży została skierowana do pięciu odbiorców – RPA, Beninu, Hongkongu, Arabii Saudyjskiej i na Ukrainę, a pozostała część do wielu innych krajów.
