Kategorie
Zobacz również tu
-
Ocena użytkowości bydła
2025-05-02
Poznaj produkty
-
Ładowarka magazynowa ML 1670 Farmer DEWULF
2020-10-07 -
WĄŻ ALI-FLEX Ø40 - METR BIEŻĄCY WIPROL
2016-05-02 -
Fotel Vario Seat - amortyzowany mechanicznie
2011-12-14 -
Ogrzewacze stacjonarne - FAST
2013-03-22
Wysoka produkcja i konsumpcja drobiu
Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, wytworzyły we wrześniu 2015 r. 172 tys. ton mięsa drobiowego, a więc więcej o 4,2% niż przed miesiącem i o 0,6% niż przed rokiem - poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Produkcja mięsa drobiowego
Produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach wzrosła w okresie dziewięciu miesięcy br. o 112 tys. ton, czyli o 7,8% w porównaniu z takim samym czasem przed rokiem i wyniosła 1544 tys. ton.
Z danych zebranych przez Dybowskiego wynika, że w pierwszym kwartale 2015 r. spożycie mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych było o 3,4% wyższe niż przed rokiem, a wędlin drobiowych o 10% niższe. Przyczyniły się do tego zmiany cen detalicznych produktów drobiarskich.
W drugim kwartale konsumpcja bezpośrednia mięsa drobiowego była taka sama jak w roku wcześniejszym, ale o 2% mniejsza niż w pierwszych trzech miesiącach tego roku. Spożycie wędlin drobiowych zmalało o 5,5% zarówno w stosunku do poprzedniego roku, jak i do poprzedniego kwartału.
