| Autor: redakcja6

Produkcja i skup mięsa drobiowego w Polsce w 2013 r.

Według ekspertów Agencji Rynku Rolnego, w 2013 roku produkcja drobiu rosła znacznie wolniej niż w roku poprzednim, ze względu na osłabienie dynamiki wzrostu popytu eksportowego oraz krajowego.

Produkcja i skup mięsa drobiowego w Polsce w 2013 r.
Ze wstępnych danych wynika, iż produkcja żywca drobiowego w 2013 roku wyniosła 2,4 mln ton w porównaniu z 2,3 mln ton w 2012 roku.
 
Spowolnienie dynamiki wzrostu produkcji znajduje potwierdzenie w mniejszym wzroście skupu niż w 2012 roku. Dane GUS wskazują bowiem, że skup żywca drobiowego w 2013 roku ukształtował się na poziomie 2032 tys. ton, czyli o 8% wyższym w skali roku. Natomiast w 2012 roku wzrost w relacji rocznej wyniósł 9%.
 
Jak podaje ARR, przewidywany wzrost eksportu w 2014 roku, będzie stymulował umiarkowany wzrost produkcji drobiu w Polsce. Według szacunków Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w pierwszym półroczu 2014 roku produkcja drobiu będzie o około 7% większa wobec analogicznego okresu 2013 roku.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!