Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Przyczepa rolnicza typ DB 14 000
2014-10-16 -
Ładowacz Czołowy XTREME 3 Hydramet
2020-03-12 -
Rozrzutnik obornika N-255/4 8 ton Igamet
2016-05-13 -
Opryskiwacze hydrauliczne 1600 litrów
2015-05-11
Rosnąca konsumpcja i eksport będą napędzać produkcję mięsa drobiowego w UE
Jak wynika z najnowszych prognoz Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2016 r. unijna produkcja mięsa kurcząt brojlerów odnotuje kolejny wzrost (za Agra Europe). W krajach UE-28 w stosunku do 2015 r. zwiększy się ona o 1,3% i ukształtuje się w granicy 10,76 mln t. Największy przyrost produkcji przewiduje się we Francji, Polsce oraz Wielkiej Brytanii. Zwyżka napędzana będzie silnie rosnący spożyciem wewnętrznym, a także zwiększającym się eksportem mięsa drobiowego.
Eksport drobiu wzrośnie do 1,18 mln ton
Według przedstawionych przez Departament prognoz, w 2016 r. unijny eksport mięsa drobiowego może wzrosnąć o blisko 4% do 1,18 mln t. Zwiększenie się sprzedaży zagranicznej możliwe będzie mimo utrudnień w wysyłce mięsa na rynek Afryki Południowej. Wzrost dostaw do RPA został zahamowany przez wprowadzenie ceł antydumpingowych na mięso brojlerów z niektórych krajów unijnych. USDA prognozuje, że może on zostać jednak zniwelowany poprzez wznowienie sprzedaży zagranicznej tuszek pochodzących przede wszystkim z Francji do Arabii Saudyjskiej, czy też elementów na nowe rynki, takich jak Filipiny oraz Ukraina.
Produkcja drobiu w UE
Jak podaje Bank BGŻ BNP Paribas, na stabilnym poziomie może utrzymać się produkcja mięsa kurcząt w Niemczech, przede wszystkim z powodu zaostrzenia przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt. Obniżenie się produkcji może zostać zaobserwowane w przypadku Hiszpanii z powodu pogorszenia się marż producentów drobiu w tym kraju. USDA szacuje, że na poziom produkcji mięsa drobiowego w 2016 r. nie będzie miało wpływu występowanie ognisk ptasiej grypy w niektórych krajach Unii Europejskiej, takich jak Niemcy czy też Francja.
Import drobiu do UE
Jeśli chodzi o import mięsa kurcząt brojlerów do Wspólnoty, z uwagi na zwiększającą się produkcję wewnętrzną, może utrzymać się na podobnym poziomie do roku poprzedniego i wynieść 710 tys. t. Zmienić się może z kolei struktura dostaw na rynek Unii. Zdaniem USDA większego znaczenia nabrać mogą dostawy z Ukrainy, kompensując mniejszy import z Brazylii. Jak wynika z danych Eurostatu w pierwszych 11 miesiącach 2015 r. przywóz mięsa i podrobów drobiowych z Ukrainy do UE-28 wyniósł 25,9 tys. t i był o 97% większy niż przed rokiem. Jednocześnie zakup z Brazylii zmalał o blisko 9% do 86,3 tys. t.
