| Autor: redakcja1

Globalna produkcja drobiu zwiększy się do 116,2 mln ton

Jak wynika z najnowszych prognoz Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, w 2016 r. globalna produkcja drobiu zwiększy się nieznacznie – o 1,1% do 116,2 mln ton, względem 3% wzrostu w obrębie ostatniej dekady.

Globalna produkcja drobiu zwiększy się do 116,2 mln ton

Produkcja drobiu na świecie

Jak podaje FAMMU/FAPA Największy producent – USA może zwiększyć poziom wytwarzania o 3% do 21,8 mln ton. W 2015 r. ptasia grypa zahamowała ekspansję w amerykańskim sektorze drobiu. Ponowne pojawienie się ogniska choroby w stanie Indiana w styczniu br. spowodowało obawy o powrót epidemii. Na początku maja br. obszar zagrożony został uznany już za wolny od choroby.
 
W 2016 r. FAO przewiduje zwyżki poziomu wytwarzania mięsa drobiu również m.in. w Brazylii, UE, Indiach, Rosji, Argentynie, Meksyku i Kanadzie. Rosnący popyt oraz utrzymujące się niskie ceny pasz sprzyjają coraz większej produkcji. Jednocześnie, na światową sytuację wpływ będzie miało zmniejszenie zapotrzebowania w Chinach. W 2016 r. chińska produkcja drobiu zmaleje o 5% w obrębie roku do 18 mln ton.
 
Obostrzenia handlowe względem krajów, w których wystąpiła wysoce zjadliwa ptasia grypa wpłynęły na ograniczenie importu kurcząt do stad zarodowych. Poziom wytwarzania drobiu zwiększy się w tym roku w wyższym stopniu w krajach rozwiniętych o 2,4% niż rozwijających się – o 0,3%.
 
W globalnym handlu mięsem dominuje mięso drobiu z ponad 40% udziałem. Popularność drobiu wynika z konkurencyjności cenowej względem mięsa czerwonego oraz walorów kulinarnych i zdrowotnych. W obrębie ostatniej dekady kontyngent eksportu drobiu wzrósł o 55%, jednak od 2012 r. tempo zwyżki jest już słabsze. W 2016 r. szacuje się zwyżkę globalnego eksportu mięsa drobiu o 3,5% do 12,7 mln ton. Od połowy 2014 r. globalne ceny drobiu stopniowo zmniejszały się, a w maju br. były o 16% mniejsze w obrębie roku.
 
Niskie ceny i rosnąca konsumpcja stymulują popyt przywozowy w wielu krajach, m.in. w Arabii Saudyjskiej, RPA, Japonii, Wietnamie, Zjednoczonych Emiratach Arabskich i na Kubie. Umiarkowanie wzrośnie też import w Angoli, UE, Kanadzie, Kuwejcie, Meksyku, Iraku, Ghanie i na Filipinach. Kraje azjatyckie i bliskowschodnie sprowadzą w sumie o 3,3% więcej mięsa drobiu niż rok wcześniej. Przywóz mięsa drobiu obniżą z kolei po raz kolejny Chiny o 6% ze względu na stagnację spożycia oraz obostrzenia importowe związane z ptasią grypą.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!