Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Pyszna gęsina na świętego Marcina

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Dawniej gęś gościła na polskich stołach dużo częściej niż obecnie. W XIX wieku zajadano...

Dawniej gęś gościła na polskich stołach dużo częściej niż obecnie. W XIX wieku zajadano się tym pysznym drobiem przez całą jesień oraz zimę. Stopniowo jednak gęsina została wyparta przez kurczaka, który jest łatwiejszy w hodowli, tańszy i bardziej dostępny. Warto jednak odszukać babcine przepisy, wydobyć z dna szafki brytfannę „gęsiarkę” i spróbować przyrządzić ten pyszny drób.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Kiedyś w Polsce wiele regionów szczyciło się własnym gatunkiem gęsi. Dziś część z nas słyszała co najwyżej o gęsi owsianej. Ogromna większość polskiej produkcji gęsiny trafia bowiem na eksport. 


Najlpesza gęsina na świętego Marcina
 

Cykl hodowlany gęsi trwa co najmniej cztery miesiące. Rozpoczyna się wiosną, gdy zwierzęta są jeszcze w budynkach gospodarskich. Latem przebywają na łąkach i rosną powoli, odżywiając się naturalnym pokarmem. Dlatego najlepsze gęsi trafiają na stoły jesienią, po zakończeniu sezonu hodowlanego. Jest to typowe mięso tego okresu – przygotowuje się je na dzie świętego Marcina – 11 listopada.
 
Od kilku lat gęsinę promuje się w Polsce w ramach akcji „Gęsina na świętego Marcina”. Pomysłodawcy – Slow Food Polska – namawiają restauratorów do włączania gęsiny do codziennego jadłospisu. Różnorodnie przygotowywane dania są zaskakujące: od gęsiny pieczonej z warzywami i owocami, przez pasztety, musy, aż po czekoladowe fondanty z gęsim tłuszczem i creme brulée z gęsiej wątroby. Warto spróbować tych niecodziennych dań albo samodzielnie w domu przygotować pieczoną gęś.
 
– Polacy swoje gęsi mają i powinni się z nich cieszyć, a nie wysyłać wszystkie na eksport – mówiła Ewa Wagner, redaktor naczelna miesięcznika „Kuchnia”. – Namawiam do wypróbowania pomysłów na gęsinę znajdujących się w najnowszym wydaniu magazynu – dodała.

Miesięcznik „Kuchnia” to poradnik zarówno dla smakoszy i poszukiwaczy kulinarnych inspiracji, jak i dla osób, które dopiero rozpoczynają swoją przygodę z gotowaniem. Każdy numer to garść ciekawych informacji na temat sezonowych produktów oraz przepisy sprawdzone przez redakcję, zarówno dla początkujących, jak i bardziej zaawansowanych miłosników smacznego jedzenia. W „Kuchni” można znaleźć również reportaże z podróży kulinarnych, felietony znanych autorów oraz artykuły o ludziach z pasją.
 

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl