| Autor: redakcja6

Rosja i Ukraina – kraje rozwoju produkcji drobiu w Europie

Od pewnego czasu na świecie obserwowany jest stały dynamiczny rozwój sektora mięsa drobiowego spowodowany wzrostem liczny ludności na świecie, poprawą zamożności społeczeństwa oraz coraz bardziej konkurencyjnym cenom drobiu – podaje Bank BGŻ.

Rosja i Ukraina – kraje rozwoju produkcji drobiu w Europie
Według Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia Rolnictwa, światowa produkcja wprawdzie spadnie z 4,5% w 2010 roku do 1,8% w bieżącym, co przełoży się na wolumen produkcji 106,4 mln ton, niemniej będzie to nadal najwyższa obserwowana dynamika wzrostu. Biorąc pod uwagę strukturę – aż 88% wolumenu stanowić będzie produkcja mięsa drobiowego, głównie brojlerów.
 
Analitycy podkreślają, iż Europa ze wzrostem produkcji powyżej światowego tempa rozwoju i z 16-procentowym udziałem w produkcji, umacnia swoją pozycję jako lidera na rynku drobiu. Niemniej, największe znaczenie pod względem wzrostu ma Unia Europejska, a także Rosja i Ukraina.
 
Z danych FAO wynika, że produkcja mięsa drobiowego w Unii Europejskiej w latach 2000-2011 wzrastała średnio o 2% w ciągu roku, natomiast w państwach trzecich była znacznie wyższa. W Rosji wyniosła bowiem 13%, zaś na Ukrainie – aż 15%.
 
Spory wpływ miał tutaj niski poziom produkcji na początku analizowanego okresu, a także znaczne inwestycje na tych rynkach.
 
Eksperci podkreślają, iż wzrostowa tendencja wydaje się utrzymywać. Jak podaje w swoim raporcie Amerykański Departament ds. Rolnictwa, produkcja mięsa drobiowego w Rosji osiągnie w bieżącym roku najprawdopodobniej nowy rekord i ukształtuje się na poziomie 3,0 mln ton wobec 9,6 mln ton w Unii.
 
Celem kontynuacji trendu wzrostowego i osiągnięcia produkcji na poziomie 4 mln ton, władze rosyjskie zapewniają dodatkowo od sierpnia, subsydia dla gospodarzy i dofinansowanie poprzez niższą cenę pasz.
 
Podobne działania mają miejsce na Ukrainie. Jednak do tej pory były one skupione bardziej na integracji pionowej i dotyczyły zakupów podmiotów zajmujących się produkcją pasz, wykupem ziemi, przejęciem sieci dystrybucji i sklepów detalicznych sprzedających produkty drobiowe.
 
Warto zwrócić uwagę na fakt, iż produkcja mięsa drobiowego na Ukrainie w bieżącym roku przekroczyła już wolumen 1 mln ton, co oznacza wielkość wyższą niż konsumpcja krajowa. W związku z czym, otrzymana ilość drobiu będzie kierowana głównie na eksport, przede wszystkim do krajów Wspólnoty.
 
W ocenie Amerykańskiego Departamentu ds. Rolnictwa, Ukraina może w kolejnych latach wywieźć nawet 200 tys. ton mięsa drobiowego na teren Unii, co ze względu na niższe koszty produkcji będzie stanowić realne zagrożenie dla lokalnych producentów, w tym również z Polski – informuje Bank BGŻ.


Tagi:
źródło: