| Autor: redakcja1

Rosja zwiększa produkcję i eksport drobiu

Jak wynika z danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, krajowa produkcja drobiu rzeźnego w 2014 r. wyniosła 5,1 mln ton i była o 7,3% większa niż w 2013 roku – podaje FAMMU/FAPA.

Rosja zwiększa produkcję i eksport drobiu

Produkcja drobiu w Rosji

W tym czasie produkcja jaj wzrosła o 0,3% do 35,5 mld szt. W grudniu 2014 r. przeciętne ceny producenta mięsa drobiu wyniosły 94,07 RUB/kg - 1,4 USD/kg, a producenta jaj 42,62 RUB/10 szt. - 0,65 USD/10 szt.

Eksport drobiu z Rosji

Zdaniem Rosyjskiego Instytutu Badań Rynków Rolnych (ICAR), krajowy eksport drobiu w 2014 r. zwiększył się w obrębie roku o 5% do 57 tys. ton. Wzrosły za to dostawy do Hongkongu o 45% i Wietnamu o 201%, zmalała z kolei o jedną trzecią sprzedaż do Kazachstanu.

 

Badania wskazują na możliwość kolejnego wzrostu rosyjskiego wywozu w 2015 r. z uwagi na sporą poprawę konkurencyjności cenowej. Dewaluacja rubla w odniesieniu do dolara amerykańskiego spowodowała, że przeciętny koszt produkcji brojlerów w Rosji jest aktualnie mniejszy niż w USA i UE.

 

Rosyjskie firmy eksportowe mogą więc intensyfikować sprzedaż na rynki azjatyckie i afrykańskie. Dwukrotna zniżka wartości rubla wobec dolara może przyczynić się do przekształcenia Rosji z importera w eksportera produktów drobiowych.

 

Niemniej jednak, istnieje duży potencjał w obrębie ekspansji dostaw produktów ubocznych oraz tuszek kur nieśnych do Afryki, produktów halal na Bliski Wschód, ja także drobiu na tradycyjne rynki zbytu, jak Wietnam, Hongkong i Chiny.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!