Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Sytuacja cenowa na rynku drobiu w Polsce w sezonie 2013/2014

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Obniżki cen pasz trwające od kwietnia 2013 r. zostały zahamowane i w styczniu tego roku ceny...

Obniżki cen pasz trwające od kwietnia 2013 r. zostały zahamowane i w styczniu tego roku ceny pasz przemysłowych dla kurcząt brojlerów zwiększyły się o blisko 1% w odniesieniu do grudnia. Były one jednak o 14,2% mniejsze niż rok wcześniej – poinformował Grzegorz Dybowski z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Zwiększyły się również ceny przemysłowych mieszanek paszowych dla indyków. W styczniu 2014 roku były one o 1,6% większe niż przed miesiącem, ale nadal o 12,1% mniejsze niż przed rokiem.
 
Z danych zebranych przez Dybowskiego wynika, że przeciętna cena skupu kurcząt w lutym 2014 r. była o 6,6% wyższa niż w styczniu, ale o 4,1% niższa niż dwanaście miesięcy wcześniej. Za indyki rzeźne w lutym tego roku płacono o 1,2% mniej niż w styczniu i niemal tyle samo co przed rokiem. Relacja cen żywiec/pasza kształtowała się na początku 2014 roku na rynku kurcząt w granicach 2,57:1, a na rynku indyków na poziomie 4,0:1.
 
Rentowność produkcji kurcząt zwiększyła się nieco na początku tego roku, gdyż ceny płacone producentom za żywiec wzrastały szybciej niż ceny pasz przemysłowych. Na rynku indyków, relacja cen żywiec/pasza zmalała wprawdzie, ale nadal znacznie przewyższała próg opłacalności chowu.
 
W Rynku Rolnym podano także, że średnie ceny zbytu tuszek kurcząt w lutym 2014 r. były mniejsze o 2,3%, a indyków o 3% niż w roku poprzednim. Ceny detaliczne kurcząt patroszonych spadły przeciętnie w 2013 r. o 0,3% w odniesieniu do wcześniejszego roku. Mimo to konsumpcja mięsa drobiowego na jedną osobę w gospodarstwach domowych obniżyło się w okresie pierwszych trzech kwartałów o 1,3%, w porównaniu z analogicznym czasem poprzedniego roku, a spożycie wędlin drobiowych zmalało nawet o 5%.
 
W trzecim kwartale 2013 r., spożycie wędlin drobiowych było na zbliżonym do drugiego kwartału, choć w przypadku mięsa drobiowego wzrosła o 0,7%. Trendy te w konsumpcji wynikają z wysokich cen detalicznych drobiu, który pomimo iż pozostał najtańszym rodzajem mięsa, stosunkowo podrożał w odniesieniu do wieprzowiny i wołowiny.
 
Jak podaje Grzegorz Dybowski, relacje cen polskiego i unijnego drobiu na jednolitym rynku europejskim poprawiły się w grudniu 2013 r. w odniesieniu do roku poprzedniego. Przeciętne ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Unii Europejskiej o 48,2% przewyższały polskie ceny wyrażone w euro. Średnia cena unijna była o 1,4% mniejsza niż przed rokiem, a cena polska o 2,4%. Ceny sprzedaży mięsa kurcząt w Niemczech zwiększyły się w tym czasie o ok. 4% w ujęciu rocznym, a we Francji były o 2,2% mniejsze. W Holandii ceny sprzedaży mięsa drobiowego wzrosły 7,1%.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski
  • Luty przyniósł jeszcze większy import rzepaku i oleju rzepakowego do Polski

    W styczniu i lutym tego roku zaimportowano do Polski 151.428 ton rzepaku (w tym 62.155 ton w styczniu), głównie z Czech, Słowacji i Rumunii. Jest to wynik prawie dwukrotnie większy niż przed rokiem.
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Rosnące ceny jaj
  • Rosnące ceny jaj

    W drugiej połowie 2017 r. wystąpiła bardzo silny zwyżkowy trend cen na unijnym rynku jaj. Przyczyną było wykrycie niedozwolonych substancji i wycofanie dużych partii jaj z handlu detalicznego w...
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl