| Autor: redakcja1

Połowy ryb bałtyckich o 25% wyższe niż rok temu (I-II 2016)

W okresie styczeń-luty 2016 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 27,3 tys. ton i były o 25,8% wyższe niż w porównywalnych miesiącach roku poprzedniego - Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Połowy ryb bałtyckich o 25% wyższe niż rok temu (I-II 2016)

Połowy ryb bałtyckich

Najwyższą dynamikę zwyżki zaobserwowano w przypadku stroni, których wyładunki wzrosły o 66% do 5,4 tys. ton. Połowy szprotów zwiększyły się o 28,8% do 15 tys. ton, a śledzi o 22,6% do 4,7 tys. ton.  Niższe niż przed rokiem były tylko połowy dorszy o 26,1%, 2,1 tys. ton.
 
W styczniu 2016 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych i średnich zakładach przemysłu rybnego, tj. przy zatrudnieniu powyżej 49 osób wyniosła 33,5 tys. ton i była o 1,1% niższa niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Kontynuowany był silny trend zwyżkowym w produkcji świeżych lub chłodzonych filetów z ryb morskich, która wyniosła 4,3 tys. ton, czyli była 2,6-krotnie wyższa.
 
Wyraźnie zwiększyło się również przetwórstwo ryb wędzonych o 26,1% do 6,7 tys. ton, w tym wędzonych łososi o 5,8% do 4 tys. ton, a pozostałych ryb wędzonych aż o 77,6% do 2,7 tys. ton. Tak spory przyrost mógł wynikać z przeznaczenia do przetwórstwa nagromadzonych zapasów mrożonych makrel i produkcji produktów wędzonych.
 
W pierwszych miesiącach 2016 r. znacznie przyspieszyła dynamika cen detalicznych ryb i owoców morza. W lutym 2016 r. były one większe o 1,1% niż w grudniu 2015 r. i o 1,4% w porównaniu z tym samym miesiącem roku poprzedniego. Od początku roku drożeją głównie ryby świeże i chłodzone o 2,1%, ryby mrożone o 1,2%, konserwy i przetwory o 1,2% oraz mrożone owoce morza o 1,1%. Mniejsze ceny konsumenci płacili jedynie za świeże lub chłodzone owoce morza o 3,1%.



Tagi:
źródło: