| Autor: redakcja1

Wzrost eksportu ryb i ich przetworów

W okresie styczeń-sierpień 2019 r. wzrosła wartość eksportu wszystkich podstawowych grup produktów. W największym stopniu odnosiło się to do ryb wędzonych, suszonych i solonych, tj. zwyżka o 15,9% do 2,25 mld zł.

Wzrost eksportu ryb i ich przetworów
Eksport przetworów i konserw z ryb podniesiono o 4,7% do 1,54 mld zł, a filetów i mięsa z ryb o 1,8% do 1,89 mld zł. W ujęciu ilościowym zwyżka wysyłki wystąpił tylko w przypadku ryb wędzonych o 8,2%, przy stabilizacji sprzedaży przetworów i konserw z ryb i mniejszym eksporcie filetów i mięsa rybiego o 3,6%. W ujęciu gatunkowym największą wartość wywozu miały łososie - wzrost o 9,9% do 3494 mln zł, śledzie spadek o 6,4% do 380 mln zł, dorsze o 7,8% 377 mln zł, pstrągi wzrost o 18,6% do 253 mln zł oraz mintaje o 35,2% do 242 mln zł.
 
Import ryb i owoców morza wyniósł w analizowanym okresie 383,9 tys. t o wartości 6,34 mld zł i był odpowiednio o 2,8% i 11,3% większy niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Zwiększył się głównie przywóz ryb świeżych i chłodzonych o 10,9%, przy nieznacznym wzroście zapotrzebowania na filety i mięso z ryb o 1% i spadku popytu na ryby mrożone o 1,8%.
 
Przywóz łososi wyniósł 119,3 tys. t i był o 13,3% większy niż w porównywalnym okresie roku poprzedniego. Wwóz śledzi zmalał o 3,3% do 50,2 tys. t, a dorszy o 19,7% do 30,9 tys. t. Nieznaczne zmiany odnotowano w imporcie makreli - 33 tys. t i mintajów - 30,6 tys. t. Ceny zakupu ryb wszystkich głównych gatunków sprowadzanych do Polski były w tym okresie 2019 r. znacząco wyższe niż przed rokiem, w tym najbardziej wzrosły ceny mrożonych filetów z mintajów oraz mrożonych makrel.


Tagi:
źródło: