Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Pronar 5112
2011-01-04 -
STRIP-TILL INRO
2019-08-27 -
System nawilżania - panele parujące
2012-11-28 -
Szlifierka kątowa 1450W WG2049
2014-08-05 -
Opony rolnicze AGRO-F marki Dębica
2016-03-02
W pierwszych ośmiu miesiącach br. połowy ryb na Bałtyku sięgnęły 108 tys. ton
W okresie styczeń-sierpień 2016 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 107,9 tys. ton i były większe o 11,1% niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.

Połowy ryb z Bałtyku
Od początku bieżącego roku utrzymuje się wysokie tempo wzrostu wyładunków storni, które wyniosły na koniec sierpnia br. 12,2 tys. ton, a zatem zwyżka o 70,4% oraz śledzi 28,1 tys. ton, wzrost o 37,7%. Nieznacznie spadły w tym czasie połowy szprotów i wyniosły 53,8 tys. ton, z kolei wyraźnie ograniczono wyładunki dorszy obniżka o 24,7% do 6,5 tys. ton. Natomiast wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2016 r. wyniosło: dla szprotów 90,6%, dla śledzi 59,5%, a dla dorszy 49,9%. W okresie styczeń-lipiec 2016 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w średnich i dużych zakładach przemysłu rybnego gdzie zatrudnionych jest powyżej 49 osób wyniosła 246,2 tys. ton i tym samym była wyższa o 12,4% niż w tym samym okresie roku ubiegłego. Zwyżka produkcji wystąpiła w przypadku większości podstawowych grup produktów – przetworów i konserw ze śledzi (o 5,4% do 57,8 tys. ton), wędzonych łososi (o 11,4% do 33,3 tys. ton), świeżych filetów z ryb morskich (2,6-krotnie do 31,9 tys. ton) oraz mrożonych filetów z ryb morskich (o 19,2% do 17,4 tys. ton).
Z informacji podanych przez Krzysztofa Hryszko z IERiGŻ wynika, że jednym z niewielu asortymentów, których produkcja wyraźnie zmniejszyła się były całe mrożone ryby morskie, gdzie odnotowano spadek o 43,2% do 12,0 tys. ton. Ceny detaliczne ryb, owoców morza oraz ich przetworów, po okresie stabilizacji w latach 2014-2015, od początku 2016 r. wyraźnie rosną. W okresie styczeń- sierpień 2016 r. produkty te były średnio o 2,7% droższe niż w tym samym okresie roku poprzedniego. Co więcej dynamika wzrostu cen przyspiesza w kolejnych miesiącach. W czerwcu 2016 r. w stosunku do grudnia 2015 r. wyniosła ona bowiem 0,8%, podczas gdy w sierpniu br. w relacji do grudnia ub.r. wzrost cen wyniósł 4,3%.
Ryby, owoce morza oraz ich przetwory były zatem najsilniej drożejącą grupą produktów żywnościowych, zwłaszcza w odniesieniu do taniejących produktów substytucyjnych - mięsa i nabiału. Przy czym największy wzrost cen notowany jest w asortymencie ryb świeżych, chłodzonych i mrożonych. Według badań budżetów gospodarstw domowych obejmujących wielkość spożycia niektórych grup produktów rybnych, w I kwartale 2016 r. zwiększyło się zapotrzebowanie na ryby i owoce morza wędzone, suszone i solone (o 16,7%) oraz ryby mrożone (o 8,3%), przy stabilizacji spożycia ryb świeżych i chłodzonych.
Wydatki na zakup ryb i owoców morza wyniosły w omawianym okresie 9,38 zł/osobę miesięcznie i były o 7,0% większe niż rok wcześniej.
