Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2016 r.

Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w IV kwartale 2016 r.
Kontrole przeprowadzone w IV kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. W trakcie kontroli sprawdzono trzy podstawowe elementy jakości handlowej, tj. cechy organoleptyczne (m.in. wygląd, smak i zapach), parametry fizykochemiczne (m.in. zawartość ekstraktu ogólnego, tłuszczu, soli i glazury, identyfikację surowca rybnego, wilgotność i kwasowość) oraz znakowanie produktów żywnościowych.

Kontrole dotyczyły jakości handlowej:
  • makaronu,
  • ryb mrożonych i paluszków rybnych,
  • dżemów (w tym ekstra i niskosłodzonych), konfitur, powideł,
  • tłuszczów do smarowania,
  • koncentratów spożywczych deserów i obiadów,
  • wyrobów czekoladowych, cukierków oraz produktów marcepanowych.
Kontrola tłuszczów do smarowania, koncentratów spożywczych i wyrobów cukierniczych obejmowała przede wszystkich sprawdzenie prawidłowości ich oznakowania. W przypadku podejrzenia wystąpienia nieprawidłowości dodatkowo pobrano próbki do oceny organoleptycznej i badań laboratoryjnych.

II. Zakres kontroli

Kontrole przeprowadzono w 245 podmiotach, w tym u:
  • 64 producentów wyrobów cukierniczych,
  • 60 producentów makaronu,
  • 39 producentów przetworów rybnych,
  • 36 producentów tłuszczów do smarowania,
  • 26 producentów przetworów owocowych,
  • 20 producentów koncentratów spożywczych.
Kontrolą objęto w zakresie:

1. cech organoleptycznych – 437 partii produktów, w tym:
  • 175 partii makaronu,
  • 76 partii przetworów rybnych,
  • 68 partii przetworów owocowych,
  • 58 partii tłuszczów do smarowania,
  • 42 partie koncentratów spożywczych,
  • 18 partii wyrobów czekoladowych;
2. parametrów fizykochemicznych – 447 partii produktów, w tym:
  • 167 partii makaronu,
  • 80 partii przetworów rybnych,
  • 68 partii przetworów owocowych,
  • 58 partii tłuszczów do smarowania,
  • 42 partie koncentratów spożywczych,
  • 32 partie wyrobów czekoladowych;
3. znakowania – 611 partii produktów, w tym:
  • 193 partie makaronu,
  • 140 partii wyrobów cukierniczych,
  • 90 partii przetworów rybnych,
  • 71 partii przetworów owocowych,
  • 67 partii tłuszczów do smarowania,
  • 50 partii koncentratów spożywczych.
Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: