Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Co dalej z polskimi owocami i warzywami? Przed rozmowami z UE

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


O aktualnej sytuacji na rynku owoców i warzyw w związku z rosyjskim embargiem mówił wczoraj...

O aktualnej sytuacji na rynku owoców i warzyw w związku z rosyjskim embargiem mówił wczoraj (11.08.2014 r.) minister rolnictwa i rozwoju wsi Marek Sawicki podczas briefingu prasowego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






- Przed południem spotkałem się z przedstawicielami Komisji Zarządzających Funduszami Promocji. 1 lipca minęło 5 lat od ich powołania. Za blisko 450 mln złotych zrealizowano już szereg kampanii promocyjnych – poinformował minister i dodał, że – z tych środków około 300 mln kosztowały kampanie zagraniczne, z czego 220 mln pochodziło z funduszy unijnych.

Szef resortu rolnictwa zwrócił przy tym uwagę, że podjęte przez niego wiele lat temu działania pozwoliły na otwarcie nowych rynków zbytu dla polskich produktów, ale w związku z nową sytuacją należy zwiększyć działania promocyjne na rynkach Azji i Afryki Północnej.

Minister poinformował także o trwającym w Agencji Rynku Rolnego spotkaniu, na którym wypracowywane są zasady postępowania przy zdejmowaniu produktów z rynku.

- Obecnie największej uwagi wymaga sprawa warzyw, których nie da się dłużej przetrzymać, czyli kapusty, papryki, kalafiora – powiedział minister Sawicki i dodał, że – w Polsce zorganizowanie producentów jest bardzo niskie i dlatego procedurami związanymi ze zdejmowaniem produktów z rynku, w tym przypadku biodegradacją na poziomie gospodarstwa powinna zajmować się Agencja Rynku Rolnego.

To będzie jeden z tematów poruszany przez szefa resortu rolnictwa podczas jutrzejszych rozmów z komisarzem Dacianem Ciolosem.

Kolejnym tematem rozmów będą dopłaty do eksportu oraz zwiększenie środków na działania promocyjne.

- Będą również rozmawiał o pomocy żywnościowej realizowanej przez agendy ONZ czy Banki Żywności - poinformował minister Sawicki dodając - Do tej pory ze środków unijnych i amerykańskich korzystały głównie Francja, Niemcy, Holandia i Wielka Brytania.

Minister poinformował również, że w najbliższą środę zbierze się Zespół Międzyresortowy w sprawie działań stabilizujących na rynkach owoców i warzyw objętych embargiem Federacji Rosyjskiej, który będzie omawiał propozycje zmian w warunkach ubezpieczeń i gwarancji eksportowych.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej
  • IUNG stwierdził wystąpienie suszy rolniczej

    IUNG-PIB zgodnie z wymogami Obwieszczenia opracował wartości klimatycznego bilansu wodnego dla wszystkich gmin Polski (2478 gmin) oraz w oparciu o kategorie gleb określił w tych gminach aktualny...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat
  • Glifosat ostatecznie na 5 lat

    27 listopada br. w Brukseli podczas spotkania Komitetu Odwoławczego osiągnięto porozumienie odnośnie przedłużenia zezwolenia glifosatu w Unii Europejskiej na 5 lat.
  • Nadal rosną ceny polskich jaj
  • Nadal rosną ceny polskich jaj

    W ostatnich dwóch latach ceny jaj były niskie. Bardzo niska była też opłacalność ich produkcji. W ostatnich miesiącach br. ceny jaj zarówno konsumpcyjnych, jak i do przetwórstwa rosną.
  • Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują
  • Osoby spożywające 400–500 g warzyw i owoców dziennie żyją dłużej i rzadziej chorują

    Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych substancji, więc dla dobrego ich...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl