| Autor: redakcja1

Hiszpański eksport owoców i warzyw

Jak wynika z danych FEPEX w 2016 roku Hiszpanie wyeksportowali 12,533 mln ton owoców i warzyw, z czego 7,199 mln ton to wywóz samych owoców, a 5,334 mln ton warzyw.

Hiszpański eksport owoców i warzyw
Ze wspomnianej ilości 11,732 mln ton skierowano na pozostałe rynki unijne, a zaledwie 801,5 tys. ton na rynki państw trzecich. W sumie do wszystkich państw Wspólnotowych trafiło 5,084 mln ton warzyw i 6,647 mln ton owoców. W przypadku wysyłki pozaunijnej 551,5 tys. ton to eksport owoców, a nieco ponad 250 tys. ton warzyw. Do państw trzecich najwięcej Hiszpanie dostarczyli pomarańczy – 120 tys. ton, 100 tys. ton mandarynek, 64 tys. ton czosnku i 67 tys. ton jabłek.
 
Zdaniem FAMMU/FAPA, najwięcej Hiszpanie wywieźli spośród owoców pomarańczy – 1,556 mln ton, w tym 1,435 mln ton tylko do państw unijnych oraz mandarynek - łącznie 1,464 mln ton, w tym do UE 1,364 mln ton. Spore ilości poza tym wysłano arbuzów – 719 tys. ton, 545 tys. ton cytryn, 444 tys. ton melonów czy 407 tys. ton brzoskwiń.
 
W eksporcie warzyw dominowały jak zawsze pomidory – 907,6 tys. ton z czego niemal 890 tys. ton zakupiły pozostałe kraje unijne. Ponad 743,0 tys. ton to wywóz sałaty, 701 tys. ton to słodkiej papryki, 632 tys. ton ogórków, a także 464 tys. ton kapust.
 
Największym importerem hiszpańskich produktów ogrodnictwa pozostają niezmiennie Niemcy z zeszłorocznym zakupem w granicy 3,223 mln ton, w tym 1,877 mln ton to owoce, a 1,345 mln ton warzywa, następnie 2,235 mln ton to przywóz francuski, 1,547 mln ton brytyjski i 1,03 mln ton holenderski.
 
Według danych FEPEX Polska zakupiła w roku 2016 łącznie 563,3 tys. ton owoców i warzyw, z czego 345 tys. ton stanowiły hiszpańskie owoce, a 217,8 tys. ton - warzywa.


Tagi:
źródło: