| Autor: redakcja1

Holandia - światowy lider w eksporcie warzyw

Jak wynika z najnowszych danych Comtrade, w 2015 roku Holendrzy wyeksportowali 7,356 mln ton owoców i warzyw, przy czym z wielkości tej 4,436 mln ton to wywóz warzyw, a 2,92 mln ton - owoców.

Holandia - światowy lider w eksporcie warzyw
W 2015 r. Holandia wyeksportowała ponad 400 tys. ton papryki
Daje to Holandii czwarte miejsce na globalnej liście największych eksporterów świeżych produktów ogrodnictwa, jednak w przypadku wysyłki samych warzyw to absolutny lider na miejscu pierwszym. W eksporcie samych owoców utrzymuje pozycję 9.
 
Holandia to numer 1 w światowym wywozie głównie cebuli, buraków, warzyw korzeniowych czy brukselki. Drugie miejsce w tym rankingu eksporterów zajmuje z wywozem pomidorów, marchwi, pieczarek, bakłażanów i porów.

Według FAMMU/FAPA, w omawianym czasie najwięcej Holendrzy wywieźli cebuli – 1,334 mln ton, pomidorów – 1,032 mln ton, bananów, tj. głównie reeksport – 478 tys. ton, słodkiej papryki - 424 tys. ton, marchwi - 423 tys. ton, ogórków - 379 tys. ton oraz gruszek 319 tys. ton i winogron - 297 tys. ton.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!