| Autor: redakcja1

Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia. Odnotowano wzrost wartości wszystkich wskaźników obrazującego jakość naszej diety. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki maja.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku
W maju ponownie jabłka cieszyły się największą popularnością pośród wszystkich owoców. 90% Polaków jadło jabłka, w tym 23% codziennie. Na drugim miejscu znalazły się truskawki (44%), a na trzecim borówki (43%), codziennie, zarówno truskawki, jaki i borówki spożywało 3% badanych.
 
W porównaniu z kwietniem zauważyć można wzrost spożycia truskawek, malin, borówek i innych owoców jagodowych oraz ich przetworów.
 
- Interpretując powyższe wyniki należy pamiętać, że respondenci byli proszeni o uwzględnienie w swoich odpowiedziach także przetworów, czy soków – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Top trzy wśród warzyw, pomidory (94%), marchew (93%) i ogórki (91%). Przy czym odpowiednio 26%, 15% i 14% respondentów spożywało je codziennie.
 
Wraz z budzącą się wiosną częściej sięgamy po warzywa – o 10% wzrósł odsetek osób jedzących sałatę, o 13% jedzących cebulę dymkę oraz o 19% rzodkiewkę.
 
Warzywa i owoce w konkretnych posiłkach
 
Warzywa i owoce Polacy najczęściej jedli podczas trzech (25%) lub czterech (22%) posiłków w ciągu dnia. 2% badanych w dniu poprzedzającym badanie nie jadło warzyw i owoców wcale, 19% na jeden, a 21% na 2 posiłki.
 
Jednakże, 17% badanych jadło warzywa i owoce na każdy z 6 posiłków w ciągu dnia (wliczając przekąski między posiłkami), a 37% na 4-5 posiłków.
 
Mniej optymistyczne są dane obrazujące, w ilu posiłkach w ciągu dnia owoce i warzywa stanowią co najmniej połowę. 18% Polaków nie je takich posiłków. Prawie co piąty Polak (19%) jadł jeden posiłek składający się w co najmniej połowie z warzyw i owoców. Jedynie 7% badanych przyznało, że warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę wszystkich z sześciu jedzonych w ciągu dnia posiłków.
 
17% Polaków jadło co najmniej połowę warzyw i owoców na 4-5 posiłków w ciągu dnia.
 
Podczas interpretowania powyższych wyników należy oczywiście pamiętać, że nie wszyscy Polacy jedzą w ciągu dnia 5 czy 6 posiłków.
 
Wskaźnik „Wczoraj na talerzu”
 
„Wczoraj na talerzu” jest to syntetyczny wskaźnik obrazujący sposób odżywiania się badanych. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która poprzedniego dnia nie jadła warzyw i owoców w ogóle) do 100 pkt. (dla osoby, w której wszystkich posiłkach warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę).
 
Na podstawie deklaracji dotyczących posiłków z dnia poprzedzającego badanie widoczne jest, że jedynie 22% Polaków odżywiało się zgodnie z zaleceniami dietetyków, jeśli chodzi o spożywanie właściwej ilości warzyw i owoców. Wskaźnik „Wczoraj na talerzu” przyjmuje w ich przypadku bardzo wysoki poziom.
 
Kolejne 31% badanych odżywiało się nieco gorzej, ale warzywa i owoce na ogół są składnikiem ich posiłków, a w części jest ich co najmniej połowa.
 
Zbyt ubogą dietę w warzywa i owoce ma 47% Polaków, przy czym u 35% jednak pojawiały się one w przynajmniej połowie posiłków (choć za mało). Natomiast 12% jadło bardzo mało warzyw i owoców, a czasem nie jadło ich wcale.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!