| Autor: redakcja1

Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku

Dietetycy zalecają, aby warzywa i owoce stanowiły co najmniej połowę, tego co jemy. Jedynie 22% Polaków spełniło ten warunek w maju, ale to aż o 4% więcej niż w kwietniu. Równolegle, w maju mniej Polaków niż w kwietniu (12% wobec 17%) odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Im bliżej lata tym nasza dieta poprawia. Odnotowano wzrost wartości wszystkich wskaźników obrazującego jakość naszej diety. W ramach realizowanych przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw „Narodowych badań konsumpcji warzyw i owoców” poznaliśmy również najpopularniejsze gatunki maja.

Konsumpcja warzyw i owoców w maju 2020 roku
W porównaniu z kwietniem o 6 pkt. proc wzrósł odsetek osób ze wskaźnikiem bardzo wysokim, oraz o 1 pkt. proc. tych z wysokim. Odsetek osób odżywiających się bardzo źle spadł o 5 pkt. proc.
 
Przeciętna wartość wskaźnika wynosiła 50,2 pkt., czyli była na wysokim poziomie.
 
Wartość wskaźnika w porównaniu do kwietnia wzrosła o 3,8 p. proc.
 
Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców
 
Tylko dla 11% badanych Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców przyjmuje wysoką wartość.
 
40% Polaków je bardzo mało owoców i warzyw – najwyżej kilka rodzajów częściej lub więcej rodzajów, ale rzadko.
 
Kobiety zdecydowanie częściej spożywają warzywa i owoce aniżeli mężczyźni. Przeciętna wartość Wskaźnika konsumpcji warzyw i owoców w maju wynosiła 31,7 pkt., czyli była na średnim poziomie. W porównaniu z kwietniem wartość wskaźnika wzrosła o 1,1 pkt. proc.
 
Wskaźnik konsumpcji warzyw i owoców to syntetyczny wskaźnik obrazujący wielkość spożycia badanych warzyw i owoców. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która nie jadła żadnego z wymienionych w badaniu warzyw i owoców) do 100 pkt. (dla osoby, która każde z wymienionych warzyw i owoców jadła codziennie).
 
Wskaźnik różnorodności (spożycia warzyw i owoców)
 
Dieta Polaków, jeśli chodzi o jedzenie wymienionych w badaniu warzyw i owoców, charakteryzuje się przeciętną różnorodnością. Najwięcej, bo 55% respondentów spożywało w tygodniu poprzedzającym badanie od 8 do 14 różnych warzyw i owoców.
 
35% badanych, spożywa bardziej różnorodne posiłki, a 11% je mniej różnorodnie.
 
W tym przypadku kobiety jedzą bardziej zróżnicowane posiłki w przeciwieństwie do mężczyzn.
 
To, ile różnych warzyw i owoców ktoś spożywa zależy także od dochodów – im są one wyższe, tym bardziej urozmaicona dieta.
 
Przeciętna wartość różnorodności w maju wynosiła 61,6 pkt., czyli była na średnim poziomie.
 
W porównaniu do kwietnia wartość wskaźnika wzrosła o 1,6 pkt.
 
Wskaźnik różnorodności (spożycia warzyw i owoców) to syntetyczny wskaźnik obrazujący różnorodność spożycia badanych warzyw i owoców. Przyjmuje on wartości od 0 pkt. (dla osoby, która nie jadła żadnego z wymienionych w badaniu warzyw i owoców) do 100 pkt. (dla osoby, która jadła każde z wymienionych warzyw i owoców).
 
Poziom wszystkich trzech monitorowanych wskaźników wzrósł w porównaniu z kwietniem. Był też rekordowy patrząc od początku realizacji pomiarów. Przed nami lato - najlepszy czas dla konsumpcji świeżych warzyw i owoców.
 
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są przez KANTAR dla Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Projekt realizowany jest we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
 
Projekt otrzymał patronat honorowy Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.


Tagi:
źródło: