Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Rozdrabniacz łęcin 4LKB370 BASELIER
2020-10-02 -
Kosiarka ATV
2015-07-07 -
Wał korbowy Ursus C-330
2011-01-20 -
Przetrząsacz Sip SPIDER 685|6 HS
2019-12-19 -
Ładowarka teleskopowa JCB 536-70 AGRI
2020-05-22 -
PRZYCZEPA UNIA GROUP
2014-11-07
GUS: Rośliny sadownicze przezimowały raczej dobrze
Po zimie 2015/2016 w sadach nie zaobserwowano większych strat - poinformował Główny Urząd Statystyczny we Wstępnej ocenie przezimowania upraw ozimych w 2016 roku.
Przezimowanie roślin sadowniczych
Silne mrozy występujące w styczniu, przy braku okrywy śnieżnej, spowodowały natomiast w niektórych regionach kraju uszkodzenia na plantacjach truskawek. Straty te dotyczyły przede wszystkim młodych nasadzeń z 2015 r. Wiosną wiele plantacji było w słabej kondycji, a w województwie pomorskim część z nich została nawet zaorana.
Ruszenie wegetacji drzew i krzewów owocowych oraz truskawek początkowo zapowiadało się bardzo wcześnie, jednak wiosenne chłody przyczyniły się do jej spowolnienia. W związku z tym, aby przyspieszyć wzrost roślin, część upraw truskawek została przykryta folią lub włókniną. Rośliny sadownicze rozpoczęły wiosenną wegetację zazwyczaj później niż w roku poprzednim. Najwcześniejsze gatunki drzew jak brzoskwinie, morele zaczęły kwitnąć lokalnie w ostatniej dekadzie marca. Przygruntowe przymrozki, jakie regionami wystąpiły w kwietniu, nie wyrządziły istotnych szkód w kwitnących drzewach i krzewach owocowych oraz na plantacjach jagodowych.
Warunki agrometeorologiczne oraz stan zaawansowania siewów warzyw gruntowych jest bardzo zróżnicowany w poszczególnych rejonach kraju. Na przeważającym obszarze, do siewu warzyw przystąpiono w III dekadzie marca, lecz ich zaawansowanie było na ogół gorsze niż w roku 2015. Wielu rolników wstrzymało się z siewem oraz wysadzaniem rozsad warzyw z uwagi na duże wahania temperatur.
Warunki do wschodów roślin warzywniczych były bardzo różne. Początkowo w wielu rejonach gleba była słabo uwilgotniona ze względu na nieznaczne zapasy wody po zimie, tj. ubiegłoroczną suszę i brak śniegu. Późniejsze opady deszczu poprawiły nieco stan uwilgotnienia gleby. Na wielu plantacjach pierwsze wschody roślin były również utrudnione z uwagi na niskie temperatury występujące nocą. W celu przyspieszenia wschodów część warzyw została przykryta włókniną lub niską folią. Tylko w niektórych regionach kraju zaobserwowano zdecydowanie korzystne warunki dla siewu i rozwoju warzyw oraz ich dość wyrównane wschody.