| Autor: mikolaj

Polski import holenderskich warzyw i owoców znów sięgnął 380 tys. ton

W 2016 roku Holendrzy dostarczyli na polski rynek według danych Eurostat dokładnie 379,0 tys. ton owoców i warzyw. To w porównaniu z rokiem 2015 o zaledwie 1% mniej – wówczas import z Holandii wyniósł 382,6 tys. ton.

Polski import holenderskich warzyw i owoców znów sięgnął 380 tys. ton

Import warzyw i owoców z Holandii

Ze wspomnianej ilości 379,0 tys. ton zaledwie, zdaniem unijnego źródła, 92,8 tys. ton to eksportowane holenderskie produkty, pozostałe ponad 286,0 tys. ton to produkty ogrodnictwa reeksportowane przez Holendrów.

W imporcie z Holandii dominowały banany z wynikiem 44,3 tys. ton oraz cebula – prawie 39,0 tys. ton. Ponadto sporo z Holandii sprowadziliśmy pomidorów – 38,8 tys. ton, gruszek – prawie 27,0 tys. ton, cytryn – 22,6 tys. ton, pomarańczy – 20,8 tys. ton oraz 18,5 tys. ton winogron, 18,3 tys. ton marchwi i niecałe 17,0 tys. ton grapefruitów oraz papryki słodkiej.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!