Eksport warzyw i owoców z UE
WÅ›ród tej iloÅ›ci 1,8 mln ton stanowiÅ‚ wywóz do paÅ„stw trzecich warzyw, a pozostaÅ‚a ilość 2,567 mln ton to wysyÅ‚ka owoców.
NajwiÄ™cej kraje unijne od stycznia do koÅ„ca wrzeÅ›nia wyeksportowaÅ‚y w roku 2016 wÅ›ród warzyw - cebuli – 572,6 tys. ton oraz ziemniaków – 542 tys. ton i 125,8 tys. ton pomidorów. WedÅ‚ug FAMMU/FAPA, w wysyÅ‚ce owoców dominowaÅ‚y jabÅ‚ka z wynikiem 1,179 mln ton, pomaraÅ„cze – 250 tys. ton i 190 tys. ton gruszki.
Import warzyw i owoców do UE
W tym samym okresie pierwszych dziewiÄ™ciu miesiÄ™cy sprowadzono na teren Unii Europejskiej z paÅ„stw trzecich 11,393 mln ton owoców i warzyw wzglÄ™dem 10,594 mln ton w tym samym okresie rok wczeÅ›niej.
NajwiÄ™cej zakupiono owoców – 9,621 mln ton, w tym 4,054 mln ton stanowiÅ‚ import bananów. Poza tym 821 tys. ton to przywóz pomaraÅ„czy, 613,3 tys. ton ananasów, 565,5 tys. ton pomelo, 472 tys. ton winogron, 400 tys. ton jabÅ‚ek i 330 tys. ton mandarynek.