| Autor: redakcja1

Spożycie warzyw i owoców w Unii Europejskiej

Jak wynika z raportu opublikowanego przez Freshfel (Europejskie Stowarzyszenie Producentów Owoców i Warzyw), dzienna porcja owoców i warzyw spożywanych przez statystycznego obywatela Unii Europejskiej jest o 2,6% większa wobec danych za rok 2010 i wynosi dokładnie 382 gramy, a więc i tak mniej niż zalecana przez WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) - 400 gram.

Spożycie warzyw i owoców w Unii Europejskiej
Jak podaje FAMMU/FAPA z 382 gramów produktów ogrodnictwa obywatel Unii konsumuje przeciętnie 197,08 grama dzienne świeżych owoców, czyli o 3% więcej wobec roku 2010, ale za to o 3% mniej wobec średniej, dziennej wielkości z lat 2006-2011. Pozostałą ilość dziennej porcji „zdrowia”, czyli 185,52 grama stanowią warzywa, których konsumpcja w porównaniu do roku 2010 wzrosła o 2%. Trzeba jednak podkreślić, iż tak jak w przypadku owoców można zaobserwować 3% spadek spożycia warzyw w odniesieniu do średniej z lat 2006-2010.
 
W latach 2006-2010 roku statystyczny obywatel Unii Europejskiej zjadał:
- 426,22 gramów owoców i warzyw w 2006 roku,
- 384,24 gramy
owoców i warzyw w 2007 roku,
- 397,37 gramów owoców i warzyw w 2008 roku,
396,24 gramów owoców i warzyw w 2009 roku,
- 372,66 gramy owoców i warzyw w 2010 roku.

Ponadto, warto zaznaczyć, iż jak wynika z raportu Freshfel jedynie w 10 z 27 krajów Wspólnoty wielkość spożycia dziennego jest równa bądź przewyższa tą zalecaną przez WHO, w pozostałych 17 krajach utrzymuje się zdecydowanie poniżej normy.
 
Z innych informacji zawartych w raporcie wynika, że wielkość produkcji owoców w unijnej „27” w 2011 r. wyniosła 38,1 mln ton, to jest o 5% więcej wobec roku 2010 oraz o zaledwie 0,9% więcej wobec średniej wielkości zbiorów z lat 2006-2011, którą oszacowana na poziomie 37,8 mln ton. Dla warzyw produkcja w 2011 r. kształtowała się na poziomie 42,9 mln ton i była o 4% wyższa wobec roku 2010 i o jedyne 0,1% wobec średniej z ostatnich pięciu lat warzyw zebranych w okresie 2006-2011 (42,8 mln ton).
 
Jeśli chodzi o dane dotyczące handlu zagranicznego z krajami trzecimi – pozauninymi. W roku 2011 import owoców z tego grona państw wyniósł 10,9 mln ton, czyli o 2% mniej wobec roku poprzedniego. Spadkowy trend można także zaobserwować w przypadku średniej z ostatnich pięciu lat, którą określono na poziomie 11,45 mln ton. W przypadku importu warzyw z państw trzecich ich wielkość w 2011 roku oszacowano na 1,8 mln ton, czyli o 2% mniej wobec roku 2010.
 
Z danych przedstawionych przez Freshfel wynika także, iż w 2011 roku więcej owoców weksportowano z państw UE do krajów trzecich – w analizowanym okresie było to łącznie 3,5 mln ton, czyli o 7% więcej wobec roku 2010, a także o 28% więcej wobec średniej z lat 2006-2011 oszacowanych na 2,7 mln ton. Podobna sytuacja dotyczy eksportu warzyw z UE – do państw trzecich dostarczono ich w roku 2011 o 4% więcej wobec roku 2010 – 1,7 mln ton oraz o 1,5% więcej wobec średniej pięcioletniej na poziomie 2,7 mln ton – informuje FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: