Jakość handlowa przetworów mięsnych

W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). Skontrolowano 125 podmiotów.

Jakość handlowa przetworów mięsnych
Cechy organoleptyczne

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 213 partii. Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano 5 partii (2,3%).
Parametry fizykochemiczne

Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 209 partiach, z czego 63 zakwestionowano (30,1%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. obecności niedeklarowanych składników, niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości tłuszczu) oraz danych w tabelach wartości odżywczej.
Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 248 partii, z czego w 93 stwierdzono nieprawidłowości (37,5%). Dotyczyły one m.in.:
  • użycia nazw typu „swojska”, „domowa”, „staropolska”, „smak tradycji od pokoleń” przy stosowaniu dodatków oraz przetworzonych surowców;
  • nieprecyzyjnego oznaczenia wyrobu gotowego (np. brak sposobu obróbki termicznej i stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego);
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub podanie składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym;
  • niewłaściwego nazewnictwa użytych składników (np. podano „II wołowa” zamiast „mięso wołowe”);
  • niewłaściwego podania informacji o alergenach (np. wymienienie ich jedynie poza wykazem składników);
  • braku lub niewłaściwej informacji o ilościowej zawartości składników i wartości odżywczej;
  • braku warunków przechowywania po otwarciu opakowania;
  • nieczytelnego oznakowania (np. zbyt mały rozmiar czcionki, rozmazany tusz).


Tagi:
źródło: