Dynamiczny wzrost cen indeksu przetworów mlecznych FAO

Jak wynika z danych zebranych przez FAMMU/FAPA, od października ubiegłego roku poziom indeksu cen żywności FAO, który mierzy poziom cen podstawowych artykułów żywnościowych, wykazywał delikatną tendencję spadkową.

Dynamiczny wzrost cen indeksu przetworów mlecznych FAO
Obniżki były coraz łagodniejsze aż w marcu 2013 r. indeks uległ niewielkiemu zwiększeniu w skali miesięcznej - o 0,8%. Zaistniałe zjawisko związane jest z bardzo dynamicznym wzrostem cen przetworów mlecznych i 1% zwyżką cen cukru, podczas gdy ceny pozostałych produktów objętych indeksem zniżkowały.
 
Obserwowany w ostatnim miesiącu wzrost cen cukru związany jest z krótkotrwałymi zakłóceniami dostaw w wyniku zgłoszonych opóźnień w załadunku w głównych portach Brazylii, która jest największym na świecie producentem i eksporterem cukru.
 
Notowania te są jednak o 23% niższe niż w marcu 2012 roku, co odzwierciedla sezonowe nadwyżki produkcyjne i dużą podaż eksportową. Stabilny był indeks cen zbóż FAO. Odnotowane w zeszłym miesiącu zwyżki cen kukurydzy powstałe na skutek zaostrzonych przepisów eksportowych w USA zostały zrównoważone przez spadki cen pszenicy powstałe na skutek poprawy warunków atmosferycznych w głównych rejonach upraw w pierwszej połowie marca.
 
Z kolei spadające ceny ryżu w Azji zostały zrekompensowane wzrostem notowań amerykańskich. 2,5% zniżka cen produktów oleistych napędzana jest przede wszystkim przez obniżki cen oleju sojowego pod wpływem kilku czynników: korzystnych warunków pogodowych do uprawy soi w Ameryce Południowej, oczekiwanego rekordowego poziomu produkcji w USA w 2013 roku, rezygnacji z dużych zamówień soi przez Chiny i osłabienia popytu w USA.
 
W tym czasie ceny oleju palmowego spadły nieznacznie przy słabym popycie eksportowym i obfitych zapasach. Notowania cen wszystkich kategorii mięsa zniżkowały co jest odzwierciedleniem odpowiednich dostaw eksportowych i ograniczonym obniżeniem cen pasz. Ceny przetworów mlecznych wzrosły o 11% w relacji miesięcznej.
 
W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 212,4 punktu, i był o 2,13% niższy niż w analogicznym okresie ubiegłego roku kiedy to znalazł się na poziomie 217 punktów. Średnia wartość tego indeksu za 3 miesiące bieżącego roku jest o 1,83% mniejsza od tej w analogicznym okresie 2012 r. Indeks cen przetworów mlecznych FAO, który zwiększył się w relacji miesięcznej po raz ósmy z rzędu, w marcu 2013 r. osiągnął poziom 225,3 punktu.
 
Najbardziej dynamiczny wzrost od listopada 2009 roku związany jest z trwającą obecnie gorącą i suchą pogodą w Oceanii, która doprowadziła do dramatycznego zmniejszenia produkcji mleka w tym rejonie przy jednoczesnym spadku przetwórstwa. W rezultacie ceny spotowe w Nowej Zelandii na wszystkie produkty mleczarskie wzrosły bardzo dynamicznie na skutek obaw kupców o wypełnienie zobowiązań. Kupcy poszukują konkretnych produktów w Nowej Zelandii, kiedy produkcja nieoczekiwanie spadła, a ograniczone zapasy zostały już upłynnione.
 
Ponadto sezonowy wzrost produkcji w Europie w związku z nadejściem wiosny jest opóźniony z powodu złej pogody ograniczającej wzrost pastwisk. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za 3 pierwsze miesiące tego roku jest o ponad 3,4% większa niż w w tym samym okresie 2012 roku.
 
Indeks cen żywności FAO jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów spożywczych. To średnia indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, OMP, PMP, serów oraz kazeiny – przypomina FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: