Handel zagraniczny produktami mleczarskimi

W I kwartale 2017 roku odnotowano poprawę wyniku wymiany handlowej produktami mleczarskimi.

Handel zagraniczny produktami mleczarskimi
Przyczyniła się przede wszystkim do tego poprawa koniunktury na rynku globalnym. Wartość eksportu polskich produktów mleczarskich w okresie od stycznia do marca wyniosła 492 mln EUR, a więc o 36% więcej niż w tym samym okresie 2016 roku. Wolumen wywozu zwiększył się za to z 318 tys. ton w I kwartale minionego roku do 329 tys. ton.
 
W obrębie trzech pierwszych miesięcy tego roku na poziomie większym niż w 2016 r. utrzymywał się wywóz odtłuszczonego mleka w proszku o 20%, masła i tłuszczów mlecznych o 12%, serów niedojrzewających o 10%, serów dojrzewających o 2%. Najbardziej zwiększono wywóz kazeiny - 2,2 raza oraz lodów o 38%. Obniżył się z kolei eksport pełnego mleka w proszku o 18%, jogurtów i napojów fermentowanych o 4%, serwatki o 1%, a także mleka płynnego i śmietany o 0,4%.
 
Jak wskazuje Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, w okresie styczeń – marzec do Polski zaimportowano 134 tys. ton produktów, tj. mniej o 2% niż w I kwartale 2016 r. o wartości wyższej o 7% do 212 mln EUR. Najbardziej wzrósł import masła o 61%, jogurtów i napojów mlecznych o 41%, serów i twarogów o 16%, lodów o 5%, pełnego mleka w proszku o 15% oraz serwatki o 19%. W tym okresie ograniczono przywóz kazeiny o 37%, odtłuszczonego mleka w proszku o 33%, a także mleka płynnego i śmietany o 6%.


Tagi:
źródło: