I wiesz, co jesz – masło i margaryna

Masło czy margaryna? To zarówno temat sporu pomiędzy smakoszami tych produktów, jak i pytanie które od lat zadają zwolennicy zdrowej żywności. Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści, tym razem o maśle i margarynie.

I wiesz, co jesz – masło i margaryna
Zawartość składników odżywczych w 100g Masło extra Masło śmietankowe Margaryna
Energia (kcal) 735 659 710
Białko (g) 0,7 1,1 0,3
Tłuszcze (g) 82,5 73,5 80
Węglowodany (g) 0,7 1,1 0,4
Wit. A (μg) 814 724 900
Wit. D (μg) 0,8 0,7 7,5
Wit. E (mg) 2,5 2,3 14
Kwasy tłuszczowe:
- nasycone (g)
- jednonienasycone (g)
- wielonienasycone (g)

54,7
22,4
1,2

50,3
18,3
1,2

23,5
36,5
17,3
Cholesterol (mg) 248 220 1

Masło i margaryna w przepisach kulinarnych
 
Zarówno masło jak margaryna najczęściej stosowane są do smarowania pieczywa. Niemniej jednak często wykorzystywane są również do sporządzania smakowitych dań. Oto kilka z nich:
 
Bagietka z grilla z masełkiem ziołowym
 
Składniki:
  • 1łżeczka przyprawy vegeta lub innej
  • 1 bagietka
  • 200 g masła
  • 2 ząbki czosnku
 
Wykonanie:
Czosnek rozdrobnić. Utrzeć masło i połączyć z czosnkiem oraz przyprawą. Bagietkę ponacinać w ukośne kromki, a w powstałe nacięcia nałożyć masło ziołowe. Zawinąć bagietkę w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku przez około 15 minut.
 
Ciasto bananowe:
 
Składniki:
  • 3 jajka
  • 1,5 kostki masła
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 2 galaretki agrestowe
  • 1 kg bananów
 
Wykonanie:
Na spód blachy wyłożyć biszkopciki lub uciec biszkopt. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Masło utrzeć z żółtkami i 3 łyżkami cukru, dodać starte na grubej tarce banany. Na koniec do masy dodać tężejącą cytrynową galaretkę. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Agrestowe galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tężejące wylać na ciasto.

Czytaj dalej na następnej stronie...


Tagi:
źródło: