Masło czy margaryna? To zarówno temat sporu pomiędzy smakoszami tych produktów, jak i pytanie które od lat zadają zwolennicy zdrowej żywności. Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści, tym razem o maśle i margarynie.
Zawartość składników odżywczych w 100g |
Masło extra |
Masło śmietankowe |
Margaryna |
Energia (kcal) |
735 |
659 |
710 |
Białko (g) |
0,7 |
1,1 |
0,3 |
Tłuszcze (g) |
82,5 |
73,5 |
80 |
Węglowodany (g) |
0,7 |
1,1 |
0,4 |
Wit. A (μg) |
814 |
724 |
900 |
Wit. D (μg) |
0,8 |
0,7 |
7,5 |
Wit. E (mg) |
2,5 |
2,3 |
14 |
Kwasy tłuszczowe:
- nasycone (g)
- jednonienasycone (g)
- wielonienasycone (g) |
54,7
22,4
1,2 |
50,3
18,3
1,2 |
23,5
36,5
17,3 |
Cholesterol (mg) |
248 |
220 |
1 |
Masło i margaryna w przepisach kulinarnych
Zarówno masło jak margaryna najczęściej stosowane są do smarowania pieczywa. Niemniej jednak często wykorzystywane są również do sporządzania smakowitych dań. Oto kilka z nich:
Bagietka z grilla z masełkiem ziołowym
Składniki:
Wykonanie:
Czosnek rozdrobnić. Utrzeć masło i połączyć z czosnkiem oraz przyprawą. Bagietkę ponacinać w ukośne kromki, a w powstałe nacięcia nałożyć masło ziołowe. Zawinąć bagietkę w folię aluminiową i zapiekać w piekarniku przez około 15 minut.
Ciasto bananowe:
Składniki:
-
3 jajka
-
1,5 kostki masła
-
1 galaretka cytrynowa
-
1 galaretka wiśniowa
-
2 galaretki agrestowe
-
1 kg bananów
Wykonanie:
Na spód blachy wyłożyć biszkopciki lub uciec biszkopt. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1 szklance wody. Masło utrzeć z żółtkami i 3 łyżkami cukru, dodać starte na grubej tarce banany. Na koniec do masy dodać tężejącą cytrynową galaretkę. Masę wyłożyć na ostudzony biszkopt. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance wody. Białka ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać tężejącą galaretkę i wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Agrestowe galaretki przygotować wg przepisu na opakowaniu. Tężejące wylać na ciasto.
Czytaj dalej na następnej stronie...
źródło: Gospodarz.pl foto:
sxc.hu