I wiesz, co jesz – masło i margaryna

Masło czy margaryna? To zarówno temat sporu pomiędzy smakoszami tych produktów, jak i pytanie które od lat zadają zwolennicy zdrowej żywności. Zapraszamy do zapoznania się z kolejną częścią naszych kulinarnych opowieści, tym razem o maśle i margarynie.

I wiesz, co jesz – masło i margaryna
Ptasie mleczno waniliowe
 
Składniki:
  • 1 kostka masła
  • ¾ szkl. cukru
  • 2 paczki cukru waniliowego
  • żelatyna (2 małe torebki)
  • 4 jajka
  • 4 łyżki ciemnego kakao
 
Wykonanie:
Zalać żelatynę zimną wodą, aby namokła i spęczniała.   Miękkie masło ucierać z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodawać ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijać białka do bardzo sztywnej piany.   Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści (nie gotować!). Mieszać pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodać żelatynę.   Wszystko razem wymieszać. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.   Wylać do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawić do lodówki i poczekać, aż zastygnie.   Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
 
Czekoladowo-malinowa babka z wiórkami kokosowymi
 
Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 mały proszek do pieczeia
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 tabliczki czekolady pełnomlecznej
  • 10 dkg malin
  • 1 łyżka herbaty malinowej granulowanej
  • 1 łyżka wiórek kokosowych
  • olejek (migdałowylub o innym smaku)
Wykonanie:
Do naczynia wsyp 1/2 szklanki cukru, 3 łyżki kakao, wlej 1/2 szklanki wody i roztopioną margarynę. Całość wymieszaj. Odlej 1/2 szklanki powstałej masy na polewę i odstaw. Do przygotowanej masy dodaj 2 szklanki mąki, 4 jajka, 1 mały proszek do pieczenia, olejek migdałowy lub o innym smaku. Całość wymieszaj. Następnie pokrój czekoladę i maliny na drobne kawałki. Dodaj do masy, Wymieszaj. Całość piecz w piekarniku przez 40 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu polej ciasto odstawioną wcześniej polewą, a następnie posyp wiórkami kokosowymi oraz granulowaną herbatką malinową. Do dekoracji ciasta można użyć także malin w całości oraz zielonych warzyw, np. liści rukoli.
 
Spagetti z zieloną pietruszką
 
Składniki:
25 dag makaronu spaghetti
pół kostki margaryny
posiekany ząbek czosnku
pół szklanki utartego żółtego sera
1 i 3/4 szklanki posiekanej zielonej pietruszki

Wykonanie:
W rondelku rozgrzać margarynę na małym ogniu, włożyć czosnek i mieszając, smażyć na złoty kolor, odstawić, ale trzymać w cieple. Ugotować makaron, starannie wypłukać, przełożyć na minutę do garnka z gorącą wodą, dokładnie osączyć. Spaghetti przełożyć do gorącego garnka, polać masłem z czosnkiem, posypać serem i zielona pietruszka, dokładnie wymieszać. Podawać natychmiast.
 


Tagi:
źródło: