Kolejna obniżka indeksu cen żywności FAO

W kwietniu br. podstawowy indeks cen żywności kalkulowany przez FAO zmniejszył się o 2,1 punktów lub o 1,2% do poziomu najmniejszego od 2010 roku, a więc do 171 punktów i aż o 40,5 punktów - 9,2% mniej niż przed rokiem. Zmalały ceny większości grup produktów żywnościowych wchodzących w skład reprezentacyjnego koszyka, na czele z cenami artykułów mleczarskich z wykluczeniem ceny mięsa – podaje FAMMU/FAPA.

Kolejna obniżka indeksu cen żywności FAO

Indeks cen zbóż o ponad 1% w dół

Wskaźnik odzwierciedlający ceny zbóż na rynku światowym będący składową podstawowego indeksu zmniejszył się w kwietniu br. o 1,3% do 167,6 punktów, tj. o 42 punkty poniżej poziomu z kwietnia poprzedniego roku.

 

Na spadek wskaźnika cen zbóż złożyły się przede wszystkim obniżki notowań pszenicy, co wynikało z większej jej podaży i relatywnie słabej aktywności w eksporcie, spowodowanej wstrzymywaniem się niektórych importerów z zakupami w oczekiwaniu na dalszy spadek cen w nadchodzących miesiącach. Z kolei notowania kukurydzy były tylko minimalnie mniejsze w odniesieniu do tych z marca br.

Indeks cen olejów roślinnych spadł o 1,5%

Wskaźnik cen olejów roślinnych wyniósł w kwietniu br. 150,2 punkty, a więc o 1,5 punktu - 1% mniej wobec marca br. Było to odzwierciedleniem głównie spadku notowań oleju palmowego, co z kolei było związane z oczekiwaną większą produkcją w Indonezji i Malezji oraz słabszym zapotrzebowaniem ze strony importerów. Zniżki notowań oleju palmowego z nadwyżką zrekompensowały nieznaczne wzrosty globalnych cen oleju sojowego oraz słonecznikowego.

Ceny cukru niższe o 1%

Z kolei indeks cukru FAO stracił 1%, tym samym spadając do 186 punktów. Przyczyn przecen należy upatrywać w słabym realu, który zachęca Brazylijczyków do wywozu, oraz dużej podaży cukru w największych regionach produkcji. W ujęciu rocznym cukier kosztował mniej o 27%.

Tylko indeks cen mięsa uległ wzrostowi

Podrożało natomiast mięso o 1,7% - 3 pp. do 178 pkt. Był to pierwszy wzrost indeksu cen mięsa od sierpnia 2014 r. Został on spowodowany przede wszystkim zwyżką notowań wołowiny i mięsa owczego w Oceanii, gdzie proces odbudowy stad ogranicza możliwości eksportowe. Ceny wieprzowiny także wykazywały tendencję rosnącą, a drobiu zmalały. Głównym czynnikiem mającym aktualnie największy wpływ na sektor mięsny ogółem jest wyższe zapotrzebowanie importowe ze strony Chin, Japonii, USA i Wietnamu.



Tagi:
źródło: