Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Kolejna obniżka indeksu cen żywności FAO

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


W kwietniu br. podstawowy indeks cen żywności kalkulowany przez FAO zmniejszył się o 2,1...

W kwietniu br. podstawowy indeks cen żywności kalkulowany przez FAO zmniejszył się o 2,1 punktów lub o 1,2% do poziomu najmniejszego od 2010 roku, a więc do 171 punktów i aż o 40,5 punktów - 9,2% mniej niż przed rokiem. Zmalały ceny większości grup produktów żywnościowych wchodzących w skład reprezentacyjnego koszyka, na czele z cenami artykułów mleczarskich z wykluczeniem ceny mięsa – podaje FAMMU/FAPA.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Indeks cen zbóż o ponad 1% w dół

Wskaźnik odzwierciedlający ceny zbóż na rynku światowym będący składową podstawowego indeksu zmniejszył się w kwietniu br. o 1,3% do 167,6 punktów, tj. o 42 punkty poniżej poziomu z kwietnia poprzedniego roku.

 

Na spadek wskaźnika cen zbóż złożyły się przede wszystkim obniżki notowań pszenicy, co wynikało z większej jej podaży i relatywnie słabej aktywności w eksporcie, spowodowanej wstrzymywaniem się niektórych importerów z zakupami w oczekiwaniu na dalszy spadek cen w nadchodzących miesiącach. Z kolei notowania kukurydzy były tylko minimalnie mniejsze w odniesieniu do tych z marca br.

Indeks cen olejów roślinnych spadł o 1,5%

Wskaźnik cen olejów roślinnych wyniósł w kwietniu br. 150,2 punkty, a więc o 1,5 punktu - 1% mniej wobec marca br. Było to odzwierciedleniem głównie spadku notowań oleju palmowego, co z kolei było związane z oczekiwaną większą produkcją w Indonezji i Malezji oraz słabszym zapotrzebowaniem ze strony importerów. Zniżki notowań oleju palmowego z nadwyżką zrekompensowały nieznaczne wzrosty globalnych cen oleju sojowego oraz słonecznikowego.

Ceny cukru niższe o 1%

Z kolei indeks cukru FAO stracił 1%, tym samym spadając do 186 punktów. Przyczyn przecen należy upatrywać w słabym realu, który zachęca Brazylijczyków do wywozu, oraz dużej podaży cukru w największych regionach produkcji. W ujęciu rocznym cukier kosztował mniej o 27%.

Tylko indeks cen mięsa uległ wzrostowi

Podrożało natomiast mięso o 1,7% - 3 pp. do 178 pkt. Był to pierwszy wzrost indeksu cen mięsa od sierpnia 2014 r. Został on spowodowany przede wszystkim zwyżką notowań wołowiny i mięsa owczego w Oceanii, gdzie proces odbudowy stad ogranicza możliwości eksportowe. Ceny wieprzowiny także wykazywały tendencję rosnącą, a drobiu zmalały. Głównym czynnikiem mającym aktualnie największy wpływ na sektor mięsny ogółem jest wyższe zapotrzebowanie importowe ze strony Chin, Japonii, USA i Wietnamu.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Polscy producenci cukru zostali z 600 tys. ton nadwyżki
  • Polscy producenci cukru zostali z 600 tys. ton nadwyżki

    Po zniesieniu kwotowania na rynku buraka cukrowego i cukru zeszłoroczna produkcja w Polsce wyniosła 2,3 mln ton cukru. Na krajowym rynku powstała nadprodukcja przekraczająca 600 tys. ton....
  • Unijna produkcja wołowiny
  • Unijna produkcja wołowiny

    Spadek unijnej produkcji wołowiny będzie wynikiem najprawdopodobniej mniejszej podaży krów.
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe
  • Ceny żywności na święta będą rekordowe

    W grudniu ceny żywności w Polsce będą o 4,5 proc. wyższe niż przed rokiem. Tempo wzrostu cen tych produktów będzie zatem najszybsze od 2011 r., kiedy to w grudniu ceny żywności były o 4,7...
  • Uprawa nowych zarejestrowanych odmian kukurydzy
  • Uprawa nowych zarejestrowanych odmian kukurydzy

    W Polsce kukurydzę uprawia się na powierzchni 1,2 mln hektarów z czego około 600 ha to uprawa na ziarno. Do obsiania takiego areału rolnicy maja do wyboru bardzo liczne odmiany z rejestrów...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl