Niższe prywatne zapasy masła

Od początku marca 2013 trwa nowy sezon prywatnego przechowalnictwa masła z unijnymi dopłatami (według programu PSA). Niemniej jednak na tę chwilę do magazynów dostarczono znacznie mniej masła niż w analogicznym okresie w 2012 roku.

Niższe prywatne zapasy masła
Według danych zebranych przez Komisję Europejską, do dnia 21 kwietnia 2013 roku w ramach programu do unijnych magazynów trafiło 28,13 tys. ton masła, czyli o 40% mniej niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
 
W dniach od 1 marca do 21 kwietnia 2013 masło wprowadzono do magazynów w:
  • Holandii – 11,43 tys. ton
  • Francji – 7,8 tys. ton
  • Niemczech – 3,35 tys. ton
  • Belgii – 2,45 tys. ton
  • Estonii – 1,35 tys. ton
  • Danii – 1,02 tys. ton
  • na Litwie – 410,8 ton
  • Szwecji – 315 ton
  • Austrii – 13,8 ton.
Przypomnijmy, że program PSA zakłada przechowanie masła w prywatnych magazynach od dnia 1 marca do 15 sierpnia 2013 roku. Natomiast wyprowadzenie tłuszczu nie może nastąpić wcześniej niż przed 16 sierpnia.
 
Obowiązujące stawki ujęte zostały w rozporządzeniu Unii Europejskiej nr 165/2013 z dnia 23 lutego 2013 roku i wynoszą odpowiednio:
  • 14,88 euro na tonę w odniesieniu do stałych kosztów przechowywania
  • 0,25 euro na tonę dziennie w odniesieniu do przechowywania objętego umową.
W 2012 roku łączna ilość masła, jaką zdjęto z rynku na okres od marca do połowy sierpnia wyniosła ponad 133 tys. ton i była jednocześnie o 25% wyższa niż w roku poprzednim (2011 r. – 106 tys. ton)


Tagi:
źródło: