Przetwórstwo mleka w Polsce

W okresie od stycznia do końca października bieżącego roku w zakładach mleczarskich wyprodukowano znacznie mniej przetworów niż w analogicznym okresie roku poprzedniego – podaje Bank BGŻ.

Przetwórstwo mleka w Polsce
Więcej wytworzono jedynie mleka płynnego – o 14% do 2455,5 mln litrów oraz serów świeżych – o 6% do 333 tys. ton.

Odwrotnie wyglądała sytuacja w obrębie serów dojrzewających. Jeszcze w pierwszym półroczu wytwórstwo powoli wzrastało, natomiast w ostatnich miesiącach obserwowano wyhamowanie tego trendu. W październiku bieżącego roku zakłady mleczarskie wyprodukowały o 3% mniej serów dojrzewających niż w analogicznym okresie 2012 roku, natomiast od stycznia do października łączna produkcja kształtowała się na poziomie 254 tys. ton, czyli o 1% niższym w relacji rocznej.
 
Spore spadki zanotowano także w obrębie mleka w proszku. W ciągu pierwszych dziewięciu miesięcy bieżącego roku produkcja wyniosła 118 tys. ton tego produktu, czyli o 9% mniej wobec tego samego okresu roku poprzedniego.
 
Bardziej stabilną sytuację obserwowano na rynku masła. W analizowanym okresie jego wytwórstwo zmniejszono o 1% do 141 tys. ton. Jednocześnie wyprodukowano o 4% mniej jogurtów do poziomu 370,6 mln litrów i o prawie 7% mniej śmietany do 176,4 mln litrów.


Tagi:
źródło: