Rynek produktów mleczarskich w Polsce (09.02.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (09.02.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym od początku 2020 r. ceny masła ulegają wahaniom. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 3–9.02.2020 r. masło w blokach zbywały po 14,91 zł/kg, tj. taniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 2% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego wyniosła 17,06 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 2% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku masło w blokach kosztowało mniej o 17%, a masło konfekcjonowane – o 13%.
 
Zwyżkowe trendy wykazują ceny mleka w proszku. W krajowych proszkowniach za odtłuszczone mleko w proszku otrzymywano 11,01 zł/kg, czyli więcej o 0,5% niż tydzień wcześniej i o ponad 3% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 12,73 zł/kg, a zatem wyższej o 1% niż przed tygodniem i niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było droższe o 56%, a PMP – o 9%.
 
Ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda, pomimo tygodniowych wahań, wykazują tendencje wzrostowe. Na początku lutego 2020 r. krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 14,04 zł/kg, a zatem mniej o 1% niż tydzień wcześniej, ale o 0,01 zł/kg więcej niż przed miesiącem. Cena sera Gouda wyniosła 14,64 zł/kg i była wyższa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 2% niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku ser Edamski był droższy o 5%, a ser Gouda – o 10%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 4 lutego 2020 r. indeks cen GDT2, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszył się o 4,7%, przede wszystkim za sprawą obniżki cen pełnego mleka w proszku. W czasie sesji sprzedano 29 tys. ton artykułów mleczarskich.
 
Na GDT od początku 2020 r. zwiększają się ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego 4 lutego 2020 r. płacono 4 258 USD/t, a więc więcej o 0,2% niż w poprzednim notowaniu (z 21.01.2020 r.) i o 6% niż przed miesiącem. Tendencje wzrostowe wykazują również ceny sera Cheddar. Na początku lutego 2020 r. ser ten zbywano po 4 302 USD/t, tj. drożej o 6% niż dwa tygodnie wcześniej i o 7% niż na początku stycznia 2020 r.
 
Wahaniom ulegają z kolei ceny mleka w proszku. Na aukcji 4 lutego 2020 r. za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 2 907 USD/t, czyli mniej o 4% niż w poprzednim notowaniu i przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 039 USD/t i była niższa o 6% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3,5% niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku ser Cheddar był droższy o 21%, OMP – o 15%, a PMP – o 0,4%, podczas gdy masło było tańsze o 4%.


Tagi:
źródło: