| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.11.2018)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (18.11.2018)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Wraz z obniżką cen masła na rynkach zagranicznych także w Polsce w połowie listopada 2018 r. pogłębił się spadek cen tego tłuszczu. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 12–18.11.2018 r. masło w blokach zbywały po 19,65 zł/kg, a masło konfekcjonowane – po 21,40 zł/kg, czyli po 4,28 zł za 200 gramową kostkę, a więc odpowiednio o 1% i 3% taniej niż tydzień wcześniej. Oba rodzaje masła kosztowały również mniej o 5–6% niż przed miesiącem i o 9–10% niż w porównywalnym czasie listopada 2017 r.
 
Notowany w 2018 r. zwiększone światowe zapotrzebowanie na odtłuszczone mleko w proszku przyczyniło się do wyhamowania spadku cen tego produktu u jego największych globalnych eksporterów, tj. UE, USA, Australii i Nowej Zelandii.
 
Trendy zwyżkowe notowane są także w Polsce. Krajowe proszkownie w dniach 12–18.11.2018 r. za ten produkt otrzymywały 6,50 zł/kg, czyli o 2% więcej niż tydzień wcześniej i niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku płacono 11,67 zł/kg względem 11,66 zł/kg tydzień wcześniej. Był to poziom o 2% niższy niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 2%, a PMP – o 11%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade na aukcji, która odbyła się 20 listopada 2018 r. pogłębiła się obniżka cen większości produktów mlecznych (indeks cen GDT1, w odniesieniu do poprzedniej aukcji zmalał o 3,5%. W czasie sesji sprzedano w sumie 42,966 tys. ton produktów mlecznych.
 
Spośród monitorowanych artykułów mleczarskich w największym stopniu spadły ceny masła. Za ten rodzaj tłuszczu mlecznego uzyskiwano 3 637 USD/t, czyli mniej o 10% niż na poprzedniej aukcji i o 12% niż przed miesiącem.
 
Zmniejszeniu uległy również ceny mleka w proszku. Odtłuszczone mleko w proszku zbywano po 1 965 USD/t, a pełne mleko w proszku – po 2 599 USD/t, w obu przypadkach taniej o 2% niż na początku listopada br. i odpowiednio o 1% i 5% niż przed miesiącem. Zahamowany został z kolei spadek cen sera Cheddar. Za ten rodzaj sera dojrzewającego płacono 3 252 USD/t, a zatem o 2 USD/t więcej niż dwa tygodnie wcześniej. Był to jednak poziom o 4% niższy niż w połowie października br. W porównaniu do notowań sprzed roku masło było tańsze o 29%, ser Cheddar – o 15%, a PMP – o 6%, podczas gdy OMP było o 16% droższe.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!