Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.01.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.01.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W trzecim tygodniu stycznia 2020 r. krajowe ceny zbytu masła w blokach uległy spadkowi. W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.01.2020 r. za masło w blokach w kraju otrzymywano 15,12 zł/kg, tj. mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 17,59 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu, ale niższa o 5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 18%, a masło konfekcjonowane – o 13%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku w trzecim tygodniu stycznia 2020 r. 10,89 zł/kg, a zatem o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,50 zł/kg i była mniejsza o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 0,3% niż przed miesiącem. OMP było droższe niż przed rokiem o 60%, a PMP – o 8%.
 
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,91 zł/kg, czyli mniej o 1% niż w drugim tygodniu stycznia 2020 r., ale więcej o 1% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 14,60 zł/kg i była wyższa o 2% od notowanej tydzień wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. Wymienione gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 5–9%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) ceny masła w 2020 r. utrzymywały się na poziomie sporo mniejszym niż w roku 2019. Jednocześnie trend zwyżkowy wykazywały ceny OMP. W notowaniu z 17 stycznia 2020 r. za masło otrzymywano 4 075 USD/t, a za odtłuszczone mleko w proszku 2 913 USD/t, tj. w obu przypadkach o 2% więcej niż w poprzednim notowaniu (z 3.01.2020 r.) i niż przed miesiącem. Pełne mleko w proszku, tak jak przed dwoma tygodniami i miesiąc wcześniej, zbywano po 3 438 USD/t. W portach Europy Zachodniej cena OMP była wyższa od ubiegłorocznej o 38%, a cena PMP – o 8%, podczas gdy cena masła była o 20% niższa.
 
W Oceanii w połowie stycznia 2020 r. wzrosły ceny wszystkich monitorowanych artykułów mleczarskich. W notowaniu z 17 stycznia 2020 r. cena masła wyniosła 4 025 USD/t i była o 4% większa niż w poprzednim notowaniu (z 3.01.2020 r.) i niż przed miesiącem. Za OMP uzyskiwano 3 138 USD/t, czyli o 9% więcej niż przed dwoma tygodniami i niż miesiąc wcześniej. PMP zbywano po 3 150 USD/t, a zatem to drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. W trzecim tygodniu stycznia 2020 r. za ser Cheddar płacono 4 013 USD/t, tj. o 2% więcej niż dwa tygodnie wcześniej i niż przed miesiącem. W Oceanii, w porównaniu z analogicznym okresem 2019 r., ceny masła zmalały o 4,5%, podczas gdy ceny OMP wzrosły o 26%, sera Cheddar – o 15%, a PMP – o 14%.


Tagi:
źródło: