Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.04.2020)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (19.04.2020)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
W trzecim tygodniu kwietnia 2020 r. na rynku krajowym zaobserwowano ponowną obniżkę cen zbytu produktów mlecznych. W zakładach mleczarskich monitorowanych w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 13–19.04.2020 r. za masło w blokach w kraju otrzymywano 13,75 zł/kg, czyli mniej o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 15,31 zł/kg i była niższa o 7% niż w poprzednim tygodniu i o 8,5% niż miesiąc wcześniej. W stosunku do notowań sprzed roku masło w blokach było tańsze o 20%, a masło konfekcjonowane – o 18%.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku w trzecim tygodniu kwietnia 2020 r. płacono 8,13 zł/kg, a więc mniej o 9% niż w poprzednim notowaniu i o 23% niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,09 zł/kg i była mniejsza o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 4% niż przed miesiącem. OMP było droższe niż przed rokiem o 5%, a PMP – o 4%.
 
Krajowi producenci za ser Edamski uzyskiwali 13,66 zł/kg, tj. mniej o 2% niż w drugim tygodniu kwietnia 2020 r. i o 3% niż miesiąc wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 13,97 zł/kg i była niższa o 2% od notowanej tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Oba gatunki serów podpuszczkowych dojrzewających były droższe niż przed rokiem o 8–9%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na giełdzie w Chicago, w następstwie trwającej epidemii koronawirusa, notowane są spore obniżki cen większości produktów mlecznych. W notowaniu z 17 kwietnia 2020 r. cena masła ukształtowała się w granicy 2 618 USD/t, czyli niższej o 5% niż przed tygodniem i o 32% niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie cena tego rodzaju tłuszczu mlecznego była mniejsza o 48% niż przed rokiem. Za odtłuszczone mleko w proszku uzyskiwano 1 929 USD/t, czyli mniej o 2% niż w poprzednim notowaniu i o 19% niż 20 marca br. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 3 671 USD/t i była o 1% wyższa niż tydzień wcześniej, ale niższa o 2% niż przed miesiącem. W stosunku do notowań sprzed roku OMP było o 12% tańsze, a PMP – o 2% droższe. Za ser Cheddar na rynku amerykańskim płacono 2 232 USD/t, tj. mniej o 4% niż przed tygodniem i o 45% niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z cenami sprzed roku Cheddar był o 39% tańszy.


Tagi:
źródło: