| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.10.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (20.10.2019)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym w drugim tygodniu października 2019 r. zapoczątkowany został ponowny spadek cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w obrębie Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 14–20.10.2019 r. za masło w blokach uzyskiwały 16,25 zł/kg, czyli o 1% mniej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 18,18 zł/kg, a więc o 2% mniejszej niż w poprzednim notowaniu, ale o 0,2% większej niż przed miesiącem. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 22,5%, a masło konfekcjonowane – o 19%.
 
Zwyżkowe trendy wykazują ceny mleka w proszku. W trzecim tygodniu października 2019 r. cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła poziom 9,68 zł/kg, czyli wyższy o 2% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,21 zł/kg i była większa o 1% niż w poprzednim tygodniu i o 3% niż w analogicznym okresie września br. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 52%, a PMP – o 3%.
 
Krajowi producenci za ser Gouda otrzymywali 13,72 zł/kg, tj. o 0,02 zł/kg mniej niż tydzień wcześniej, ale o 2% więcej niż przed miesiącem. Ser Edamski w stosunku do notowań sprzed tygodnia potaniał o 1% do 13,33 zł/kg. Był on jednak o 5% droższy niż miesiąc wcześniej. Cena sera Edamskiego była zbliżona do notowanej przed rokiem, a cena sera Gouda o 2% wyższa.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w połowie września 2019 r. zahamowana została obniżka cen masła. W notowaniu z 25 października 2019 r. za masło uzyskiwano 4 013 USD/t, czyli o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i niż przed miesiącem. Trend zwyżkowy wykazują ceny mleka w proszku.
 
Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2 625 USD/t, a więc więcej o 2% niż przed dwoma tygodniami i o 7% niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 325 USD/t, tj. drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 1,5% niż przed miesiącem. W portach Europy Zachodniej cena PMP była wyższa o 6% niż przed rokiem, a cena OMP – o 46%, podczas gdy cena masła była o 25% mniejsza.
 
W Oceanii w notowaniu z 25 października 2019 r. cena masła wyniosła 4 138 USD/t i była wyższa o 1% niż przed dwoma tygodniami, ale niższa o 1,5% niż przed miesiącem. Dynamiczny wzrost wykazują ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Za ten produkt otrzymano 2 775 USD/t, a zatem więcej o 3% niż w poprzednim notowaniu i o 4% niż miesiąc wcześniej. Ceny pełnego mleka w proszku od końca września 2019 r. nie ulegały zmianie i utrzymywały się w granicy 3 175 USD/t.
 
Od końca maja 2019 r. przeważają spadki cen sera Cheddar. Za ten produkt 25 października br. płacono 3 738 USD/t, tj. mniej o 1% niż dwa tygodnie wcześniej i o 3% niż przed miesiącem. W Oceanii ceny masła były niższe o 2% niż w analogicznym okresie 2018 r., podczas gdy ceny OMP były wyższe o 38%, PMP – o 17%, a sera Cheddar – o 7%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!