| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.11.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (24.11.2019)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich
 
Na rynku krajowym w trzecim tygodniu listopada 2019 r. zaobserwowano obniżkę cen masła. Zakłady mleczarskie monitorowane w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 18–24.11.2019 r. za masło w blokach uzyskiwały 15,71 zł/kg, czyli mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 4% niż przed miesiącem. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się w granicy 18,28 zł/kg, tj. o 1% mniejszym niż w poprzednim notowaniu, ale o 2% większym niż miesiąc wcześniej. Masło w blokach było tańsze niż przed rokiem o 21%, a masło konfekcjonowane – o 16%.
 
Zwyżkowe trendy wykazują ceny mleka w proszku. W trzecim tygodniu listopada 2019 r. cena zbytu odtłuszczonego mleka w proszku osiągnęła granicę 10,20 zł/kg, a zatem wyższy o 1% niż tydzień wcześniej i o 6% niż przed miesiącem. Cena pełnego mleka w proszku wyniosła 12,59 zł/kg i była większa o 2% niż w poprzednim tygodniu i o 1% niż w analogicznym okresie października br. W porównaniu z notowaniami sprzed roku OMP było droższe o 54%, a PMP – o 6%.
 
Krajowi producenci za ser Gouda otrzymywali 13,55 zł/kg, a więc mniej o 2% niż tydzień wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. Ser Edamski, w stosunku do notowań sprzed tygodnia i miesiąca, potaniał o 1% do 13,19 zł/kg. Cena sera Edamskiego była o 0,4% niższa w odniesieniu do notowanej przed rokiem, a cena sera Gouda o 2% wyższa.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
W portach Europy Zachodniej (baza FOB) w trzecim tygodniu listopada 2019 r. ceny masła uległy nieznacznemu spadkowi. W notowaniu z 22 listopada 2019 r. za masło uzyskiwano 4 025 USD/t, a zatem o 0,3% mniej niż w poprzednim notowaniu (z 8.11.br.), ale o 0,3% więcej niż przed miesiącem.
 
Tendencję zwyżkową wykazują ceny mleka w proszku. Za odtłuszczone mleko w proszku płacono 2 800 USD/t, czyli więcej o 4% niż przed dwoma tygodniami i o 7% niż miesiąc wcześniej. Pełne mleko w proszku zbywano po 3 375 USD/t, czyli drożej o 1% niż w poprzednim notowaniu i o 1,5% niż przed miesiącem. W portach Europy Zachodniej cena PMP była wyższa o 9% niż przed rokiem, a cena OMP – o 56%, podczas gdy cena masła była o 20% niższa.
 
W Oceanii w notowaniu z 22 listopada 2019 r. cena eksportowa masła wyniosła 4 113 USD/t i była o około 1% mniejsza niż przed dwoma tygodniami i niż przed miesiącem. Dynamiczny wzrost wykazują ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Za ten produkt otrzymywano 3 050 USD/t, czyli więcej o 4% niż w poprzednim notowaniu i o 10% niż miesiąc wcześniej. Cena pełnego mleka w proszku ukształtowała się w granicy 3 325 USD/t, tj. wyższej o 2% niż przed dwoma tygodniami i o 5% niż przed miesiącem.
 
W trzecim tygodniu listopada 2019 r. zwiększyły się ceny sera Cheddar. Za ten ser 22 listopada br. płacono 3 788 USD/t, a więc więcej o 7% niż dwa tygodnie wcześniej i o 1% niż przed miesiącem. W Oceanii, w porównaniu z tym samym okresem 2018 r., ceny OMP były o 52% wyższe, PMP – o 27%, sera Cheddar – o 13%, a masła – o 4%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!