Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.04-04.05.2014)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem rynku produktów mleczarskich w dniach od 28 kwietnia do 4 maja 2014 roku w Polsce w cotygodniowym raporcie Agencji Rynku Rolnego.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (28.04-04.05.2014)
Jak wynika z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW, w dniach 28.04–04.05.2014 r. za masło w blokach przeciętnie w kraju otrzymywano 14,42 zł/kg, a więc o 0,02 zł/kg więcej niż tydzień wcześniej.
 
W tym czasie masło konfekcjonowane sprzedawano po 15,98 zł/kg, a zatem to o 0,02 zł/kg mniej niż przed tygodniem. Wymienione rodzaje masła kosztowały o 1–2% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu do notowań sprzed roku ceny masła w blokach były mniejsze o 2%, a masła konfekcjonowanego o 5% większe.
 
Na rynku krajowym utrzymuje się spadkowy trend cen mleka w proszku. W dniach 28.04–04.05.2014 r. za pełne mleko w proszku producenci otrzymywali 14,37 zł/kg, czyli o 2% mniej niż w poprzednim tygodniu. W tym czasie cena odtłuszczonego mleka w proszku zmalała o 0,2%, do 12,26 zł/kg. Mleko w proszku było o 5–6% tańsze niż przed miesiącem, ale o 4–8% droższe niż rok wcześniej.
 
Pogłębiła się zniżkowa tendencja cen serów podpuszczkowych dojrzewających. W dniach 28.04–04.05.2014 r. za ser Edamski uzyskiwano 15,18 zł/kg, a za ser Gouda 14,62 zł/kg, tj. o ponad mniej 2% niż w poprzednim tygodniu i o 2–6% niż przed miesiącem. Jednocześnie omawiane gatunki serów były droższe o 6–10% niż przed rokiem.
 
W marcu 2014 r. średnia cena skupu mleka według GUS wyniosła 150,31 zł/hl, a zatem była o prawie 1% mniej niż w lutym br., choć to o niemal 20% więcej niż przed rokiem.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Po spadku w marcu i kwietniu br., na aukcji internetowej platformy handlowej GlobalDairyTrade na początku maja odnotowano wzrost cen masła. W trakcie sesji giełdowej z 6 maja br. cena tego tłuszczu ukształtowała się w granicach 3.892 USD/t, a więc to o 1,5% więcej niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% mniej niż przed miesiącem. W porównaniu do cen sprzed roku masło było tańsze o 12%.
 
Na początku maja br. utrzymała się zapoczątkowana w marcu spadkowa tendencja cen mleka w proszku. Giełdowa cena odtłuszczonego mleka w proszku wyniosła 3.873 USD/t, a pełnego mleka w proszku 3.928 USD/t, tj. o około mniej 2% niż w połowie kwietnia i o 3-6 niż miesiąc wcześniej. W porównaniu z wysokimi cenami sprzed roku OMP było tańsze o 9,5%, a PMP o 17%.
 
W monitorowanych krajach UE, a więc w Niemczech, Francji i Holandii od marca br. notowana jest zniżka cen mleka w proszku. W dniach 27–30.04.2014 r. producenci za pełne mleko w proszku średnio otrzymywali 3,37–3,55 EUR/kg, a zatem to o 1% mniej niż przed tygodniem. Ceny odtłuszczonego mleka w proszku kształtowały się w obrębie 2,81–2,99 EUR/kg. Na rynku niemieckim i francuskim ceny OMP w ciągu tygodnia zmalały o 4–5%, a na rynku holenderskim jego cena pozostała niezmienna. W odniesieniu do notowań sprzed roku proszek mleczny był tańszy o 4–13%.
 
W końcu kwietnia 2014 roku w Niemczech i we Francji za masło, podobnie jak tydzień wcześniej, uzyskiwano średnio 3,55–3,60 EUR/kg. Jednocześnie na rynku holenderskim cena tego tłuszczu zmniejszyła się o 2% do 3,44 EUR/kg. Masło było kosztowało mniej niż rok wcześniej o 12–17%.


Tagi:
źródło: