| Autor: redakcja1

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (30.06.2019)

Zapraszamy do zapoznania się z podsumowaniem polskiego rynku produktów mleczarskich.

Rynek produktów mleczarskich w Polsce (30.06.2019)
Ceny zbytu artykułów mleczarskich w Polsce
 
Na rynku krajowym w końcu czerwca 2019 r. pogłębiła się zniżkowy trend cen masła w blokach. W zakładach mleczarskich monitorowanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 24–30.06.2019 r. za ten rodzaj tłuszczu mlecznego otrzymywano 14,86 zł/kg, a więc mniej o 4,5% niż tydzień wcześniej i o 10% niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane zbywano po 17,33 zł/kg, czyli o 1% drożej niż w poprzednim notowaniu, ale o 4% taniej niż miesiąc wcześniej. W stosunku do cen notowanych przed rokiem masło w blokach było tańsze o 35%, a masło konfekcjonowane – o 32%.
 
Ceny serów podpuszczkowych dojrzewających Edamski i Gouda od początku 2019 r. ulegają nieznacznym wahaniom. W końcu czerwca br. krajowi producenci za ser Edamski otrzymywali 12,62 zł/kg, a zatem o 0,2%–0,3% więcej niż tydzień i niż miesiąc wcześniej. Cena sera Gouda wyniosła 13,18 zł/kg i była większa o 0,5% od notowanej w poprzednim tygodniu i o 3% niż miesiąc wcześniej. Ser Edamski był tańszy niż przed rokiem o 2%, podczas gdy ser Gouda o 6% droższy.
 
Dalsze zwyżki wykazują ceny zbytu odtłuszczonego mleka w proszku. W ostatnim tygodniu czerwca br. w krajowych proszkowniach cena OMP osiągnęła poziom 8,41 zł/kg, a zatem wyższy o 1% niż tydzień wcześniej i o 4% niż w końcu maja br. Cena pełnego mleka w proszku, w stosunku do notowań sprzed tygodnia, zwiększyła się o 1% do 11,82 zł/kg. Było to więcej o 0,2% niż przed miesiącem. OMP było droższe niż przed rokiem o 43%, a PMP – o 7%.
 
Ceny na rynkach zagranicznych
 
Na platformie handlowej GlobalDairyTrade w Nowej Zelandii od drugiej połowy maja 2019 r. przeważają zniżki cen większości monitorowanych produktów mlecznych. Na aukcji, która odbyła się 2 lipca 2019 r. indeks cen GDT2, w stosunku do poprzedniego notowania, zmniejszył się o 0,4%. W czasie sesji sprzedano 24,7 tys. ton artykułów mleczarskich.
 
Dalszemu spadkowi uległy ceny masła, sera Cheddar i pełnego mleka w proszku. Za masło 2 lipca 2019 r. płacono 4 339 USD/t, a więc mniej o 5% niż w poprzednim notowaniu i o 10% niż przed miesiącem. Ser Cheddar zbywano po 3 756 USD/t, a pełne mleko w proszku – po 2 969 USD/t, w obu przypadkach taniej o 1% niż przed dwoma tygodniami i o 5% niż miesiąc wcześniej. Na początku lipca br. (po spadku w czerwcu) zwiększyły się ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Za ten produkt otrzymywano 2 430 USD/t, a więc o 3% więcej niż na poprzedniej aukcji. Był to jednak poziom cen podobny do notowanego na początku czerwca br. W porównaniu z cenami sprzed roku OMP było droższe o 27%, PMP – o 2%, a ser Cheddar – o 1%, podczas gdy masło było tańsze o 19,5%.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!