Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Zaczepy Pickuphitch Wkłady K80 Scharmueller
2020-05-29 -
Buty gumowe Woodmaster
2012-03-13 -
Ciągnik Steyr ABSOLUT CVT
2020-03-12 -
Prasa Fortima
2014-03-19 -
Ładowarka teleskopowa JCB 531-70
2020-05-22
Indeks cen żywności FAO najniższy od lipca'2010
W ubiegłym miesiącu indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 182,7 punktu i znalazł się na najmniejszym poziomie od lipca 2010 roku - podaje FAMMU/FAPA.

Indeks cen żywności
Indeks ten był niższy o ponad 9,82% niż w tym samym czasie 2014 roku, kiedy to wyniósł 202,5 punktu i o 1,91% niż w grudniu 2014 r. Jest to już dziesiąta zniżka z rzędu w skali miesięcznej, a ostatnio tak długa tendencja spadkowa odnotowana była pod koniec lat ‘90.
Dynamiczna obniżka indeksu związana jest głównie z malejącymi cenami olejów roślinnych i zbóż podczas gdy ceny mięs spadały mniej dynamicznie, a w odniesieniu do cukru i przetworów mlecznych była stabilna.
Indeks cen przetworów mlecznych
Indeks cen przetworów mlecznych FAO w styczniu osiągnął pułap o 0,11% mniejszy w porównaniu do jego poziomu z grudnia i wynosił 173,8 punktu, co było jedenastym z rzędu spadkiem do wartości najniższej od sierpnia 2012 r. Od początku roku, kiedy ceny przetworów mlecznych były na wyjątkowo wysokich poziomach, ich notowania systematycznie malały, przede wszystkim w wyniku zwiększenia dostępności eksportowej i ograniczenia importu w szczególności z Chin i Rosji.
W styczniu notowane nadal zniżki cen serów i odtłuszczonego mleka w proszku zostały zrekompensowane wzrostami cen masła, podczas gdy ceny pełnotłustego mleka w proszku były stabilne. Deprecjacja euro spowodowała, że notowania przetworów mlecznych z UE zbliżyły się do tych obserwowanych w USA i Nowej Zelandii.
Czytaj dalej na następnej stronie...
